Ризик неконтрольованого дефолту України за останні 3 роки зріс в 2 разиУряд затвердив середньострокову стратегію управління державним боргом України на 2013-2015 роки. При цьому, нова стратегія в порівняні із попередньою передбачає перегляд в сторону збільшення обсягів запозичень для фінансування видатків Державного бюджету у 2013 та 2014 році із 82 і 94,3 млрд. грн. до 135,5 і 131,4 млрд. грн.

Зокрема загальний обсяг державних запозичень у 2013 році заплановано в обсязі 135,5 млрд гривень, з яких 92,9 млрд становлять внутрішні запозичення, 42,7 млрд гривень - зовнішні запозичення.

Постанова також вказує, що обсяг державного боргу в національній валюті становитиме 483 млрд. гривень. Однак вийти на даний рівень державного боргу у 2013 та 2014 році не вдасться. Станом на 31.01.2013 року державний борг вже складав 527 млрд. грн. План запозичень та погашення держборгу на 2013 рік вказує на перевищення обсягів позик на обсягами погашення, в зв’язку із цим державний борг продовжить зростати.

У 2014 і 2015 роках прогнозний обсяг запозичень становитиме відповідно 131,4 млрд і 125,6 млрд гривень.

У стратегії також повідомляється, що основним фактором посилення боргового навантаження на державний бюджет у найближчій та середньостроковій перспективі є необхідність погашення зовнішніх боргів, серед яких найбільший обсяг має позика Міжнародного валютного фонду.

"Протягом 2013 року пікове навантаження на державний бюджет очікується у травні, червні, серпні та листопаді за рахунок погашення позики Міжнародного валютного фонду та облігацій зовнішньої державної позики 2003 року", - йдеться у постанові.

Середньострокова перспектива у борговій сфері характеризується високим ризиком рефінансування та помірним відсотковим ризиком.

Крім того, потенційними факторами, що можуть збільшити ризики для України, є:

- зменшення попиту на вітчизняні товари та послуги на зовнішньому ринку;
- погіршення показників платіжного балансу;
- девальвація/ревальвація національної валюти;
- погіршення ситуації на світовому фінансовому ринку;
- залежність банківського сектору від зовнішніх кредитних ресурсів.

Ризик неконтрольованого дефолту України за останні 3 роки зріс в 2 разиДля оцінки ризиків ймовірного настання ситуації, в якій держава може виявитись неплатоспроможною по зовнішніми та внутрішніми позиками проведемо аналіз боргового навантаження на Державний бюджет України. Боргове навантаження – відношення витрат на погашення та обслуговування позик до доходів відповідного об’єкта аналізу.

За останні три роки боргове навантаження на Державний бюджет України зросло в 2 рази, відповідно ризик дефолту також підвищився вдвічі. У 2013 році на погашення та обслуговування державних позик потрібно буде спрямувати третину (31,9%) зібраних в країні податків, зборів та інших фіскальних платежів. Тоді як у 2009 році на погашення та обслуговування боргів спрямовувалось тільки 16,9% доходів Державного бюджету.

Загрозливою є також ситуація, в якій витрати на обслуговування та погашення боргів наближаються до обсягів нових позик, фактично будується державна фінансова піраміда. У 2013 році Уряд планує залучити 135,5 млрд. грн., а видатки на погашення та обслуговування позик складуть 115,96 млрд. грн.

Також потрібно не забувати про те, що українська економіка продовжує падати вже 3 квартали підряд.

Таким чином, в короткостроковій перспективі, якщо не відновиться економічне зростання, доходи Державного бюджету будуть зменшуватися, а розміри видатків на обслуговування та погашення боргів залишатимуться стабільними, боргове навантаження на бюджет буде зростати і відповідно підвищуватиметься ризик дефолту України.

Вадим Бардась,
економічний аналітик






Друкувати
Харьковчанин
Група: Гості 7 мая 2013 13:15
1


А теперь возьмите и сравните все цифры с аналогичными показателями стран ЕС. И вы увидите , что все это полнейшая "галиматня".
Вадим Бардась
Група: Гості 7 мая 2013 13:21
2


Харьковчанин,
А тепер подивіться на ситуацію системно:
Країни ЄС - це країни із розвинутою економікою, а Україна із економікою, що розвивається. У країн ЄС є підтримка МВФ і ЄЦБ, а в України світові фінансові ринки із "захмарною вартістю капіталу". Сюди потрібно додати ще швидші темпи економічного падіння, ніж в ЄС та неадекватну фіскальну та інвестиційну політику в Україні.
Архангельский Ю
Група: Гості 11 мая 2013 09:13
3


«Боргове навантаження на бюджет буде зростати». Не исключено. Но, почему бы не руководствоваться принципом «по одёжке – протягивать ножки». Если у меня доход 3 т.г, то и расход не более 3 т.г. Без мерседесов, вилл, Канаров может быть и можно обойтись. А вообще, автору заметки – спасибо за ясную и сжатую информацию
Найбільш популярні матеріали