В Уряді підрахували розмір тіньової економіки в УкраїніЗростання податного тиску на бізнес в Україні в період економічної кризи, призвело до збільшення розмірів господарської діяльності, яка відбувається поза офіційною статистикою.

Так, рівень тіньової економіки в Україні за методом "витрати населення - роздрібний товарообіг» у 2012 році склав 45% ВВП, повідомили у прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі, посилаючись на заяву міністра економічного розвитку Ігоря Прасолова, зроблене 22 травня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, пише objectiv.tv

«Він повідомив, що в 2012 році рівень тіньової економіки в Україні за методом" витрати населення - роздрібний товарообіг» становить 45% до офіційного ВВП», - йдеться в повідомленні.

За інформацією міністра, витрати населення на придбання товарів і послуг у 2012 році склали 1179,1 млрд грн, а оборот роздрібної торгівлі склав 804, 3 млрд грн.

«Тобто, різниця між витратами населення на придбання товарів і послуг та обігом роздрібної торгівлі склала 374,8 млрд грн, що і є джерелом «тіньового» обороту товарів та послуг, з яких податки не були сплачені», - зазначають у Мінекономрозвитку.

Крім того, Прасолов повідомив, що при обсязі роздрібного товарообороту підприємств-юридичних осіб у +405,1 млрд грн сплачено податків 30,7 млрд грн. При цьому фізичними особами-підприємцями, які здійснюють торговельну діяльність, при обсязі роздрібного товарообігу в 399,2 млрд грн сплачено податків 3,8 млрд грн.

На думку Прасолова, у сформованій ситуації дуже важливим є прийняття розробленого Мінекономрозвитку проекту Закону «Про внутрішню торгівлю». У той же час він зазначив, що не менш ефективним може бути внесення змін до вже чинну нормативну базу.

«Дуже хотілося б, щоб в процесі дискусії, вийти на спільну позицію всіх трьох груп інтересів - споживачів, виробників і торговельних мереж про те, яким шляхом краще йти», - сказав Прасолов.

«На сьогоднішній день потрібно, нарешті, нормалізувати ситуацію у внутрішній торгівлі, зробити її більш цивілізованою, особливо в маленьких містах і сільській місцевості», - підкреслив міністр.

За останніми офіційними даними Мінекономрозвитку, рівень тінізації економіки України в першому кварталі 2012 р. порівняно з аналогічним періодом 2011 р., за попередніми оцінками (оцінки дані в серпні 2012 р. за двома методами розрахунків з чотирьох , використовуваних Мінекономрозвитку), виріс на 0,4 п.п., проте номінальний показник не змінився і залишився на рівні 34% ВВП, оскільки він виражається лише в цілих числах.

Єдиним методом розрахунку, який засвідчив зниження рівня тіньової економіки в Україні в січні-березні 2012 року, став монетарний метод, відповідно до якого даний показник скоротився на 3 п.п. і склав 26% від рівня офіційного ВВП.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали