Війна в Донбасі вдарила по ще одному експорту, але економіка невдовзі посилитьсяМіністерство енергетики і вугільної промисловості через дефіцит енергетичного вугілля, більша частина якого видобувається в зоні бойових дій на сході України, обмежило експорт електроенергії на 50%, про це міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан повідомив УНІАН. Окрім того, на територіях, підконтрольних так званим «ДНР» та «ЛНР», залишилося понад 30 великих заводів. І все ж деякі аналітики доводять, що економіка України почне посилюватися вже до кінця цього року.

Як повідомив заступник директора національної енергетичної компанії «Укренерго» Сергій Корнюшев, експорт електроенергії у напрямку «Добротворська ТЕС – Польща» на сьогодні не здійснюється. «Добротвор має нуль», – сказав він.

Водночас Юрій Продан зазначив, що на даний момент ситуація в енергосистемі України не настільки критична, щоб запроваджувати тимчасове припинення електропостачання населення, як це було в 90-х роках.

«Ще не така критична маса для того, щоб ми почали запроваджувати графіки (обмеження електропостачання – ред.). Ми готуємося до цього, але поки що не та ситуація», – сказав міністр.

За його словами, Міненерговугілля веде переговори з обленерго, щоб ті в свою чергу, домовилися про зниження споживання електроенергії в своїх регіонах.

На територіях бойовиків розташовано понад 30 металургійних, вугледобувних, хімічних і машинобудівних підприємств, які входять у список топ-200 найбільших компаній України. Такі підрахунки подає ЛІГАБізнесІнформ, передає LB.ua.

Зокрема, в Донецькій області це Донецький метзавод, Донецький коксохім, "Донвугілля", "Донецьквуглезбагачення", шахта ім. Засядька, Донецькгірмаш, завод "Топаз", "Стирол", Горлівський коксохім, Єнакіївський метзавод і Єнакіївський коксохім, Макіївський меткомбінат, Макіївський труболиварний завод, Макіївський і Ясинівський коксохіми, Харцизький трубний завод, "Шахтарськантрацит", "Торезантрацит", Сніжнянський машзавод.

У Луганській області розташовані Стахановський вагонобудівний, Стахановський феросплавний, Стахановський машинобудівний заводи і Завод технічного вуглецю, "Луганськвугілля", "Луганськтепловоз", Луганський ливарно-механічний, Луганський машинобудівний, Луганський трубний, Луганський патронний заводи, "Краснодонвугілля", "Донбасантрацит", держпідприємство "Антрацит", "Ровенькиантрацит", "Свердловантрацит".

Раніше глава ДФС Ігор Білоус заявляв, що на Донбасі внаслідок бойових дій знищено майже 600 підприємств.

Як повідомляв Економіст, індекс промислового виробництва в Україні в серпні, за даними Держстату, скоротився порівняно з торішнім серпнем на 21,4%. За попередніми даними, в Донецькій області промвиробництво скоротилося майже на 60%, у Луганській – на 85%. Суттєве падіння зафіксовано і в багатьох інших регіонах, зокрема в Києві – на 18%.

Економіка України може почати поступово підсилюватися до кінця 2014 року - в очікуванні стабілізації політичної ситуації в східному регіоні, поряд із прогресом в реалізації реформ, передбачених кредитною угодою з МВФ. Такий прогноз зробили аналітики компанії UniCredit Bank, інформує Український Бізнес Ресурс.

Згідно з прогнозом UniCredit Research, ВВП скоротиться на 7% рік до року у 2014 році.

«Скорочення капіталоутворення й ослаблення кінцевого споживання найдужче тягнули вниз економічні показники в II кварталі 2014 року, незважаючи на деяке поліпшення торгового балансу. Політична та економічна нестабільність у промислових східних регіонах країни і слабкий міжнародний попит тиснули на промислове виробництво, позбавивши економіку інвестицій та ускладнивши бюджетний дефіцит», - підкреслили в банку.

До того ж аналітики компанії UniCredit Bank вважають: те, що Уряд України і Європейська комісія погодилися відкласти реалізацію Угоди про поглиблену та всеосяжну вільну торгівлю (DCFTA) до 31 грудня 2015 року, вигідно Україні, враховуючи тендітну економічну ситуацію і перешкоди для здійснення умов угоди в нинішніх умовах воєнного конфлікту, зазначає УБР.

Згідно із заявою, протягом цього періоду Київ буде як і раніше користуватися пільговими умовами торгівлі, введеними в односторонньому порядку з боку ЄС із травня 2014 року. «Таке рішення здається поступкою Росії, яка загрожувала почати повномасштабні торговельні санкції проти України з листопада 2014 року в разі реалізації DCFTA», - вважають у банку.

Перепочинок, імовірно, буде використаний для вирівнювання торгової політики ЄС та очолюваного Росією Митного союзу, залишаючи, однак, Угоду між Україною та ЄС практично без змін, підкреслюють в UniCredit Bank.

Нагадаємо, за результатами тристоронньої міністерської зустрічі в форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 було досягнуто домовленостей, згідно з якими набуття чинності економічною частиною УА з ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, відкладено на кінець 2015 року. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торгових преференцій для українських експортерів до кінця 2015-го - понад 90% українських товарів надходитимуть до ЄС безмитно.

Нагадаємо, експерти Міжнародного валютного фонду погіршили прогноз падіння валового внутрішнього продукту України у 2014 році з останнього узгодженого значення в 6,5%.

Уряд України в липні погіршив прогноз падіння економіки країни в 2014 році: з 5% до 6,5%.

Разом з тим, Кабінет міністрів України очікує прискорення темпів зростання ВВП з 0,3-2% у 2015 році до 2,5-4,5% і 3-6,5% у 2016 і 2017 роках відповідно.






Друкувати
12
Група: Гості 19 сентября 2014 15:40
1


Ничего "не посилиться".
Економика продолжит падение вместе с гривней. Дефолт на горизонте.
Зачем врать своему народу я непонимаю.
Найбільш популярні матеріали