Світова економіка: США почали випереджати КитайЗгідно з даними 18-го щорічного опитування керівників найбільших компаній світу, проведеного міжнародною мережею PwC, в якому взяли участь більше 1300 керівників, в нинішньому році спостерігається зменшення числа респондентів, котрі з оптимізмом оцінюють перспективи зростання світової економіки. При цьому їхня впевненість у здатності власних компаній забезпечити зростання доходів залишається незмінною. Результати опитування були оприлюднені на нещодавньому Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія).

Коментуючи результати дослідження Денніс Неллі, президент міжнародної мережі фірм PwC, зазначив: “Світ зіткнувся із значними викликами – в економічній, політичній і соціальній сферах. В цілому керівники компаній з обережністю оцінюють короткострокові перспективи світової економіки та перспективи зростання своїх компаній. Незважаючи на те, що деякі розвинені країни, такі як США, демонструють відновлення економічного зростання, інші – такі як країни єврозони, продовжують боротися з кризою. Основне завдання в існуючій мінливій ситуації на ринку, як і раніше, полягає в пошуку стратегічного балансу для підтримання поточних темпів зростання. Внаслідок падіння цін на нафту помітно ослабла впевненість керівників компаній в нафтовидобувних країнах. Так, згідно з даними минулорічного опитування, керівники російських компаній дотримувалися найбільш оптимістичних оцінок, тоді як цього року рівень їхньої впевненості знизився до мінімального. Крім того, впевненість ослабла і у керівників компаній у країнах Близького Сходу, а також у Венесуелі і Нігерії”.

До речі, слід зазначити, що вперше за п’ять років керівники компаній помістили США на перший рядок списку найбільш важливих ринків для зростання в найближчі 12 місяців – вище за Китай. В цілому, 38% керівників компаній заявляють, що США входять у трійку зарубіжних ринків, що мають найбільше значення для зростання, тоді як відносно Китаю такої думки дотримуються 34%, Німеччини – 19%, Великобританії – 11% і Бразилії – 10%.

А найбільше занепокоєння знову викликає високий рівень державного регулювання – таку думку висловлюють 78% керівників по всьому світу, що на 6% більше, ніж торік, і максимум за всю історію проведення дослідження. Країни, де занепокоєння рівнем держрегулювання особливо високе, представлені Аргентиною (98%), Венесуелою (96%), США (90%), Німеччиною (90%), Великобританією (87%) і Китаєм (85%).

Крім того серед головних причин для занепокоєння також можна назвати наявність можливостей залучення фахівців з необхідним рівнем кваліфікації (73%), бюджетний дефіцит і боргове навантаження (72%), геополітичну невизначеність (72%), зростання податків (70 %), кібер-загрози і недостатній рівень захисту даних (61%) – що набагато перевищує торішні 48%, а також соціальну нестабільність (60%), зміну уподобань споживачів (60%) і швидкість змін у технологічній сфері (58%).

Також 67% з тих, що взяли участь у дослідженні вважають, що найвищим пріоритетом в роботі урядів має стати підтримка конкурентної та ефективної системи оподаткування. Однак лише 20% керівників компаній заявили, що їхні країни досягли успіху у створенні такої системи.

Підготував Ігор Галущак






Друкувати
Найбільш популярні матеріали