Українців змушують платити податки на подарункиЗгідно з Податковим кодексом, кожен громадянин України, який отримав подарунок, мусить відзвітувати перед податковим органом. Якщо презент коштує дорожче 573 гривень (понад половину мінімальної зарплати) – потрібно поділитися з державою, тобто сплатити податок. Це стосується негрошових подарунків. Сума гривневих презентів податком обкладається вся. Інакше – штраф.

До речі, перед податковою не потрібно звітувати про ті подарунки, які отримані від близьких людей. Наприклад, якщо батьки вручили презент дитині, чоловік дружині або навпаки. А от якщо подарунки – від дяді і тьоті, брата і сестри, тоді поділитися з державою потрібно.

Кодекс передбачає – людина повинна сама прийти в податкову, заповнити декларацію і заплатити від п’яти до сімнадцяти відсотків тієї суми, яка перевищила дозволену. Чим дорожче подарунок – тим більший і податок. Інакше накладається штраф.

«За неподання декларації передбачається штраф 170 грн., і у випадку, якщо податкова служба України самостійно здійснює нарахування основної суми податку, яка підлягала сплаті до бюджету, також застовується штрафна санкція 25 відсотків до донарахованої суми», – говорить заступник директора Департаменту оподаткування фізосіб МДЗУ Сергій Наумов.

Але, за словами юристів, у нашій країні цього закону дотримуються одиниці. Адже проконтролювати – чи дійсно людина купила чи отримала в подарунок що-небудь, – податківцям складно.

«Коли дарують дівчині букет квітів, це не означає що вона піде сплачувати податок на доходи фізичних осіб, наваіть якщо цей букет коштовний. Практично дану сферу досить проблематично проконтролювати, тож надходження від подарунків звичайно що мізерні», – коментує юрист Олександр Гарагонич.

«Навіщо мені платити податок на мій подарунок? Це ж подарунок? Мені здається, це абсурдно просто. Коли ми приймаємо подарунки, ми не знаємо, скільки вони коштують. Це що, тепер з подарунком потрібно дарувати чек або там квитанцію, скільки він там коштує? – дивується в ефірі телеканалу «Інтер» киянка Ольга Зеленова.

Втім, Ольга зізнається – тепер буде обачніше вибирати подарунки своїм близьким та друзям. Адже вони можуть бути оштрафовані, якщо не заплатять податок на дорогий презент.

За матеріалами: Подробности






Друкувати