Михайло Крікунов про основні біди українського бізнесу
Про це, зокрема, говорив у Львові в Громадській Школі Бізнесу під час модулю МВА «Стратегічний маркетинг та сучасні бізнес-моделі» Михайло Крікунов. Адже окрім настанов щодо стратегічного розвитку компаній, пан Михайло поділився з присутніми своїм баченням основних чинників, які перешкоджають малому бізнесу розвиватися в України.

Довідка: Михайло Крікунов – к.т.н., доцент, директор ЕМВА Школи Бізнес Адміністрування ТURIBA (м. Рига, Латвія), декан Київської Бізнес Школи Має більше 20-ти років досвіду викладання, досліджень, бізнес-консультування, тренінгів у галузі маркетингу та менеджменту, адміністрування ділової освіти та бізнесу.

Насамперед, це нерозуміння самими підприємцями цінностей, які від їх продукту мають отримати потенційні клієнти. Натомість споживачам важливо донести три речі: які їхні потреби ви задовольняєте, які їх проблеми ви тим самим ліквідуєте та яку користь вони завдяки вам отримають. Проблема в тому, що власники підприємств часто думають тільки про свій прибуток, забуваючи про людей, які цей прибуток можуть забезпечити шляхом придбання відповідної продукції, чи послуги.

Ще одна проблема – низький рівень амбіцій. Адже, започатковуючи власний бізнес, наші люди часто бояться ставити собі сміливі цілі і робити щось таке, що досі ще ніхто не робив.

«Реально розвиваються тільки ті компанії, які роблять щось нове. Маємо гарні приклади – українських стартапів у світі стає настільки багато, що, до прикладу, в Європі повз них вже не пройдеш. Отож приємно, що наші інноваційні компанії закордоном нині н рівних конкурують з місцевим бізнесом», – відзначив Михайло Крікунов.

Окрім того, для багатьох підприємців характерна наявність «шор», які заважають побачити трохи більше. І, нарешті, відсутність достатніх компетенцій.

«Підприємці часто не розуміють, що навчитися – це не просто отримати диплом якогось вишу. Це змінити власну поведінку у більш продуктивний бік. Якщо людина вперто ходить з одного бізнес-семінару на інший і притому не змінює свого ставлення до роботи чи до інших людей – всі такі зусилля будуть даремні», – додав експерт.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати