PKO Bank Polski залишається прибутковим і завдяки своїй інвестиції в Україну
Чистий прибуток групи капіталу PKO Bank Polski за підсумками 2015 року склав 2,61 мільярда злотих і став найкращим фінансовим результатом року в польському банківському секторі. Для групи PKO Bank Polski ці результати діяльності стали найкращими за останні роки й завдяки позитивній динаміці українського «Кредобанку». Адже частка групи у структурі акціонерного капіталу означеного банку складає 99,6%. Нагадаємо, що PKO Bank Polski S.A. є однією з найбільших фінансових установ Центральної та Східної Європи та лідером польського банківського сектору, що посідає провідні позиції на ринку кредитів і депозитів.

Відповідно до опублікованих підсумків роботи групи PKO Bank Polski за 2015 рік, за четвертий квартал минулого року група отримала 444 млн. злотих чистого прибутку. А без урахування додаткових одноразових внесків до Фонду банківського гарантування та Фонду підтримки позичальників прибуток за четвертий квартал склав 833 млн. злотих, а річний прибуток сягнув майже 3 млрд. злотих. Чистий процентний дохід за 2015 рік склав 7,03 млрд. злотих, а чистий комісійний дохід склав 2,9 млрд. злотих.

Протягом 2015 року PKO Bank Polski також динамічно збільшував масштаби своєї діяльності. Так, вартість його активів збільшилась більш як на 18 млрд. злотих – до 266,9 млрд. злотих. Обсяг виданих клієнтам кредитів виріс на 6,1% - до 190,4 млрд. злотих, а обсяги депозитів зросли на 12,3% - до 195,8 млрд. злотих. Така динаміка дозволила зберегти високу частку банку на польському ринку кредитів та депозитів – відповідно на рівні 17,8% та 17,9%. Залишилася на високому рівні й ефективність групи – показники ROE (віддача на капітал) та ROA (віддача на активи) склали відповідно 10,4% та 1,2% без урахування згаданих вище видатків на одноразові додаткові внески.

«Результати за 2015 рік підтверджують, що завдяки послідовному впровадженню прийнятої стратегії PKO Bank Polski є добре підготовлений до роботи навіть у складних зовнішніх умовах. Черговий рік поспіль банк продемонстрував найвищі фінансові результати в секторі, а також реалізував чимало ініціатив, користь від яких отримала вся економіка – це динамічний розвиток електронного та мобільного банкінгу, новий етап росту іпотечного банкінгу, а також підтримка малого і середнього бізнесу та закордонної експансії польських фірм», - прокоментував здобуток Збіґнєв Яґєлло, голова правління PKO Bank Polski.

В ході реалізації стратегії PKO Bank Polski під девізом «Щоденно найкращий» протягом останніх трьох років банк посилив позицію лідера в усіх ключових сегментах ринку, а кількість його клієнтів зросла на 809 тисяч осіб. Кількість клієнтів з доступом до електронного банкінгу зросла аж на 48% завдяки впровадженню сучасних технологічних рішень – нового додатку іРКО, мобільного банкінгу ІКО та служб Intelligo. Також успішною стала програма навчання фінансової грамотності та пропозиції банківських рахунків для наймолодших – рахунками PKO Junior користуються вже 197 тисяч дітей.

У 2015 році PKO Bank Polski також реалізував перший етап стратегії підтримки міжнародної експансії польських підприємств – в грудні 2015 року банк відкрив відділення у Франкфурті-на-Майні, орієнтоване на обслуговування польських фірм, що проводять діяльність у Західній Європі.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати