Українську компанію звинувачують у крадіжці білоруського тролейбусаУкраїнська корпорація «Еталон» порушила ліцензійну угоду з білоруським холдингом «Білкомунмаш», присвоївши технології та виробничу документацію на одну з модель тролейбусів, які випускає холдинг. Тепер білоруси мають намір відстоювати свої інтереси в суді.

У 2010 році «Білкомунмаш» і українська компанія «Еталон» уклали угоду про спільне складання білоруських тролейбусів у Чернігові. За інформацією Інтернет-газети Naviny.by, ініціатором початку переговорів виступила саме українська сторона. Партнерські відносини скріпили ліцензійною угодою.

«Самостійно розробити модель тролейбуса корпорації «Еталон», до складу якої входить Чернігівський автомобільний завод, де повинні були складатися машини, було б не під силу, та й пішли б на це роки. «Білкомунмаш» передав заводу конструкторську документацію, технології, допоміг налагодити процес складання техніки на основі білоруських машинокомплектів. Українська сторона, в свою чергу, створила нові робочі місця, використовувала українські комплектуючі та самостійно встановлювала ціни на кінцевий товар. Всім було вигідно», – пише видання.

При цьому, стверджує Інтернет-ресурс, білоруська сторона свої зобов’язання з постачання машинокомплектів повністю виконувала, в той час як українська сторона «не поспішала оплачувати замовлення».

У січні 2012 року був укладений новий договір на три машинокомплекти. Як пояснили на «Білкомунмаш», з урахуванням того, що відсоток локалізації виробництва на Чернігівському заводі збільшувався, ціна кожного з машинокомплектів у новому контракті виявилася нижчою, ніж у першому. «Українці ж з оплатою не поспішали, чим завдали неабиякого клопоту своїм білоруським партнерам, яких вищестояще галузеве начальство, м’яко кажучи, не гладить по голівці за валютну виручку, що бовтається десь за кордоном. У підсумку машини за білоруською допомогою все ж були зібрані під маркою «Еталон–Білкомунмаш» (на фото). Українські фахівці, що називається, спільними зусиллями змогли освоїти технологію складання білоруських тролейбусів», – уточнюється в матеріалі.

Однак до осені 2012 року у співпраці намітився розкол.

«У зв’язку з подорожчанням комплектуючих, що закуповуються «Білкомунмашем», ціна машинокомплекту збільшилася. Грошей в українців знову не знайшлося. У підсумку машинокомплект, який чернігівці схвалили і погодили, вони ж самі відмовилися купувати. Тоді це здавалося якимсь непорозумінням, хоча сьогодні в такій поведінці вбачаються елементи продуманого ходу», – повідомляє видання.

«Напередодні 2013 українські ЗМІ зарясніли заголовками на кшталт «В Чернігові розробили власний тролейбус». На огляд був представлений тролейбус моделі Т12110 «Барвінок». Президент корпорації «Еталон» Володимир Бутко пояснив журналістам: мовляв, так, планували випускати машини з комплектуючих «Білкомунмаш», але білоруські партнери-постачальники без попередження підняли ціни. В результаті, ціна стала на 35 тисяч доларів більшою, співпраця з сусідами стала невигідною. Тоді завод почав розробку власної платформи для тролейбуса, який обійдеться на 20% дешевше аналогів, заявив Бутко», – наголошується в матеріалі.

Тим часом начальник бюро маркетингових комунікацій УВЕД ВАТ «Управляюча компанія холдингу «Білкомунмаш» Анастасія Цвірко спростувала заяву українського колеги.

«Це неправда. Вартість машинокомплекту дійсно збільшилася, але не на 35 тисяч доларів, а на 9500. Сталося це у вересні 2012 року не з нашої примхи, а з причини подорожчання комплектуючих, що закуповуються нашим підприємствам в інших постачальників. Це об’єктивна реальність, яка завжди передбачається сторонами при укладенні договору», – наводить видання її слова.

За словами Цвірко, нібито новий український тролейбус насправді є піратською копією білоруської машини, складеною на порушення існуючої ліцензійної угоди, яка регламентує всі дії компанії «Еталон» з питань виробництва білоруських тролейбусів.

Зокрема, вона уточнила, що українська компанія не має права виробляти тролейбуси самостійно протягом п’яти років з моменту припинення дії договору з «Білкомунмаш». «Українська компанія отримала право користуватися технологічною документацією зі складання тролейбусів і зобов’язана дотримувати ліцензійні права «Білкомунмаш», – підкреслила Анастасія Цвірко.

З її слів, глава корпорації «Еталон» Володимир Бутко не відповідає на письмові звернення мінського підприємства з вимогою пояснити, чому корпорація «Еталон» порушила ліцензійну угоду, на якій підставі привласнила технології і технічну документацію. Однак не виключено, що найближчим часом українській стороні таки доведеться відповісти на всі питання – в суді.

За матеріалами: Naviny.by






Друкувати