Як ціни на нафту впливають на економіку України?
Україна стала заручницею зовнішньоекономічної кон'юнктури.

Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва вважає, що Україна стала заручницею зовнішньоекономічної кон'юнктури. З цим згідні багато фінансистів. Здешевлення нафти тягне за собою зниження цін на метал. З цієї ж причини дорожчає долар, інформує еizvestia.com.

Чи справді нафтові котирування впливають на міжбанківський курс валют? Якщо простежити за коливаннями курсу гривні по відношенню до долара і порівняти їх з коливаннями цін на нафту, можна помітити певну залежність. Однак прямої залежності не спостерігається, але дотримується загальна тенденція.

Україна не є виробником нафти, тому попит на нафтопродукти стабільний і не дуже високий. Зменшення або збільшення потреби у валюті в імпортерів не виникає.

При цьому курс може залежати від світових цін на продукцію сільського господарства і на метал. В даному випадку сировинні котирування взаємопов'язані. Тому тут дійсно від ціни на нафту залежить ціна на іншу сировину. В результаті такої тенденції, яка спостерігається в останні два роки, в Україні відчувається брак валюти.

Зниження цін на нафту, на продукцію металургійних комбінатів і на агропродукцію триває вже не перший рік. Ця тенденція пов'язана з уповільненням розвитку світової економіки. Великої потреби в сировині сьогодні вже немає ні у розвинених країн, ні у країн, що розвиваються. Тому девальвація національної валюти неминуча.






Друкувати