Чому обвалилась гривня11 серпня міжбанківські валютні торги розпочалися з 24,81-24,83 грн./$, а закрилися в рамках 24,90-25,0 грн

Для багатьох курсовий стрибок виявився несподіваним. Адже в останній раз міжбанк доходив до психологічної позначки в 25,0 грн ./$ на самому початку літа (3 червня), а останні тижні взагалі рухався в дуже вузькому коридорі - 24,81-24,83 грн ./$.

Фінансисти вважають, що подорожчання валюти спровокували відразу три фактори одночасно. Ключовий - одномоментний прилив гривні на валютний ринок.

"Вчора відбувся різкий стрибок у залишках коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків з 34 млрд. грн на початок 10 серпня до 43,7 млрд грн на початок 11 серпня. Такий одномоментний приплив ліквідності в розмірі майже 10 млрд. гривень міг бути викликаний погашенням деяких випусків індексних облігацій внутрішньої позики на цьому тижні. Різке зростання гривневої маси відразу ж почало тиснути на курс. Тим більше іноземні інвестори, які сиділи в ОВДП, могли інвестувати отримані кошти від погашення ОВДП в покупку валюти ", - розповіла UBR.ua голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко.

Другий фактор носить більш психологічний характер, і його пов'язують з нещодавніми подіями в Криму, і загостренням політичного протистояння між нашою країною і Росією. Однак, серйозних панічних настроїв, як це було в минулому і позаминулому роках ні на готівковому, ні на безготівковому ринках, немає.

Третій нюанс, на який наклалися сьогоднішні події на міжбанку, пов'язаний з недавнім дозволом Нацбанку на виведення дивідендів з країни. "Цей дивідендний попит тиснув на ринок, додатково стимулюючи зростання курсу долара. Адже пропозиція долара сьогодні трохи зменшилася", - сказав UBR.ua начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Тим неменше, банкіри вважають, що курс долара цілком може відкотитися. Це пов’язано з тим, що імпортери, які звикли купувати валюту дешевше, можуть почати відмовлятися від придбань - взяти паузу і почекати зміцнення гривні.

За матеріалами: UBR






Друкувати
Найбільш популярні матеріали