Сценарій з доларом повторюєтьсяУ вівторок торги майже повторили сценарій понеділка. У першу годину торгової сесії - за рахунок низької пропозиції валюти - курс долара виріс до рівня 25,05/25,16-25,20 гривень. Але бажаючих на таких умовах купувати долар було дуже мало, що призвело до зниження курсу до більш прийнятним для покупців значень вже до полудня.

НБУ на ринок не виходив. Компромісний курс був знайдений в межах 25,00/25,05 гривень. Невелика частина угод навіть пройшла в коридорі 24,95/25,05 гривень. Закінчилися торги на рівні 25,00/25,05 гривень за долар.

Читайте також: Голян: знецінення гривні розпочнеться в серпні

Сьогодні «Мінфін» прогнозує посилення протистояння інтересів великих експортерів та імпортерів, а також зростання впливу на котирування міжбанку стану справ на готівковому ринку. Це призведе до зростання диспропорцій на валютному ринку і коригуванню пари долар/гривня. Здавалося б, мета НБУ на міжбанку досягнута - курс стабілізувався в межах 25 гривень. Але на готівковому банківському ринку зростання котирувань продовжилося - продажу долара впритул підійшли до 26 гривням, а в обмінниках фінкомпаній - вони перевалили через поріг в 26 гривень. Така значна різниця - близько 1 гривні - між безготівковим доларом на міжбанку (близько 25,00 гривень) і готівковим (вище 26 гривень з урахуванням пенсійного збору) призводять до диспропорцій на валютному ринку.

Ми, як і раніше, поки прогнозуємо наступний сценарій розвитку подій - у випадку стабілізації міжбанку на позначці близько 25 гривень - готівковий курс американської валюти знижується до позначки з продажу близько 25,15-25,30 гривень в найближчий тиждень. Але поки, динаміка цін в обмінних пунктах з ростом готівкового долара вище 26 гривень, говорить про значні ризики іншого сценарію розвитку подій - готівковий курс поступово підтягує вгору і безготівковий курс долара до 25,50-25,75 гривень протягом тижня. При цьому, готівковий ринок також продовжує поступове зростання до рівня в межах 26,20-26,50 гривень до кінця серпня. Характерною особливістю ситуації є те, що на міжбанку зростання долара впирається в стелю попиту на валюту з боку платоспроможних імпортерів. При цьому, продавці валюти не припиняють спроб підійняти курс вгору. На готівковому ж ринку поки починається поступовий розігрів курсу і населення починає піддаватися ситуативному розгойдуванню долара. Поки, на жаль, громадяни збільшили обсяг купівлі готівкової валюти, і знову ж підстьобують спекулятивні апетити ринку. Це створює серйозну загрозу для стабільності гривні. Швидше за все, чиновникам НБУ буде необхідно проводити роз'яснювальну роботу серед населення, а можливо і провести, у разі необхідності - кілька інтервенцій і аукціонів з продажу долара з умовою для банків з подальшого продажу купленого на них долара через обмінні пункти для зупинки ажіотажу на готівковому ринку. У будь-якому випадку, до кінця цього тижня - валютний ринок буде відчувати тиск на курс гривні.






Друкувати