Україна активно експортує на зовнішні ринки свої алюмінієві сплави.
Україна зберігає позиції серйозного гравця на світовому ринку і традиційно, залишається експортером алюмінієвих сплавів.

Щорічно обсяг експортних поставок в середньому в 10 - 12 разів перевищує обсяг імпорту. У першому півріччі 2016 року найбільший обсяг експорту (так само як і імпорту) сплавів з алюмінію припав на квітень. Згідно з маркетинговим дослідженням "Ринок алюмінієвих сплавів в Україні", проведеного компанією Alliance Capital Management, три компанії забезпечили більше половини експорту сплавів. Найбільшим експортером сплавів з алюмінію в першому півріччі 2016 року стало київське ливарне підприємство Альянс-Сервіс, частка якого в експорті становить 20% (18% у 2015 році). На другому місці з невеликим відставанням і часткою 19% знаходиться херсонське спеціалізоване металургійне і машинобудівне підприємство Механічний завод. Це підприємство в поточному році суттєво скоротило свою частку в поставках цієї продукції на зовнішній ринок. У 2015 році Механічний завод впевнено утримував 29% експорту алюмінієвих сплавів. Третє місце в рейтингу експортерів займає виробник сплавів з алюмінію Контур-Мет з питомою вагою 14%.

Рейтинг найбільших експортерів алюмінієвих сплавів в першому півріччі 2016 року (у натуральному вираженні):

- Альянс-Сервіс (Київ);

- Механічний завод (Херсон);

- Контур-Мет (Горенка, Київська обл.);

- Донметсплав (Слов'янськ, Донецька обл.);

- Промметсплав (Харків).

Найдорожчу продукцію експортував херсонський Механічний завод і українсько-німецьке підприємство ЮГамет, що спеціалізується на виробництві сплавів вторинного і первинного алюмінію. Найдешевші алюмінієві сплави на зовнішній ринок поставили київське металургійне підприємство Альянс-Сервіс, що спеціалізується на виробництві ливарної продукції та НПП Алмет, яке спеціалізується на металургійній переробці алюмінієвого брухту в сплави.

На основні п'ять країн припадає понад 80% поставок української продукції на зовнішні ринки. Як видно з дослідження ринку, 28% всіх експортованих алюмінієвих сплавів було відправлено до Таїланду. Частка цієї країни зросла на 11%, в порівнянні з 2015 роком. На другому місці Словаччина з часткою експорту 16%, що на 7% менше торішнього результату. Далі, з невеликим відставання в один відсоток, слідує Японія, у якій 15% (що також на 6% менше результату 2015 року). На четвертому місці розташувалися Нідерланди з показником 12%. І завершує п'ятірку лідерів експорту Естонія з питомою вагою 11%. Варто зауважити, що Швейцарія, Туреччина, Канада в першому півріччі припинили купувати українські алюмінієві сплави.

Рейтинг найбільших ринків збуту сплавів з алюмінію в першому півріччі 2016 року:

- Таїланд;

- Словаччина;

- Японія;

- Нідерланди;

- Естонія.

Як показує аналіз ринку алюмінієвих сплавів, безумовним лідером імпортних поставок в першому півріччі 2016 року став завод з виробництва алюмінієвого профілю, що входить в польську групу компаній Grupa Kety S. A. - Алюпол, частка якого склала 90% в структурі імпорту. У минулому році це підприємство також, займало лідируючу позицію з часткою 87%. На другому місці, з часткою 5% розташувався виробник автомобільних литих дисків під торговою маркою Disla київська Фірма ПТК, збільшивши минулорічний результат на 2%. Трійку лідерів замикає виробник алюмінієвих конструкцій, фасадних і віконно-дверних систем компанія АМТТ-Трейд, якій належить 4% алюмінієвого імпорту. На інші п'ять компаній сумарно прийшлося біля 1% імпорту.

Рейтинг найбільших імпортерів алюмінієвих сплавів в першому півріччі 2016 року (у натуральному вираженні):

- Алюпол (Бородянка, Київська обл.);

- Фірма ПТК (Бородянка, Київська обл.);

- АМТТ-Трейд (Крюковщина, Київська обл.).

Найдорожчі сплави з алюмінію імпортував найбільший український виробник газотурбінних установок і авіаційних двигунів для літаків і гвинтокрилів Мотор Січ і запорізький Електрометалургійний завод Дніпроспецсталь ім. А.Н. Кузьміна, який спеціалізується на випуску спеціальних сталей. Найбільш дешеві алюмінієві сплави ввезли компанії АМТТ-Трейд і Алюпол.

Основні поставки імпортних сплавів з алюмінію, як і в минулому році, були здійснені з Швейцарії, частка якої становила 93%. На другому місці знаходиться Норвегія з питомою вагою 4%. І замикає трійку лідерів Польща, зі скромним показником 1%. У порівнянні з 2015 роком, суттєво скоротилися надходження алюмінієвих сплавів з Німеччини, які в минулому році займали 4%, в поточному році склали менше одного відсотка. У першому півріччі 2016 року зупинився імпорт алюмінієвих сплавів з Китаю, який в 2015 році забезпечив 5% всіх поставок.

Джерело: marketing.vc






Друкувати
Найбільш популярні матеріали