Україні може не вистачити газу на зиму
Станом на 3 грудня у сховищах газу залишалося 13,4 млрд кубів. Це мінімальний обсяг за весь час незалежності України. Попередній антирекорд зафіксували в минулому році, але і тоді газу було майже 16 млрд кубів.


Пройти попередню зиму без проблем допомогла тепла погода. Але ця зима обіцяє бути найхолоднішою за останні десятиліття. Експерти попереджають: через холоди доведеться відбирати більше газу. Є ризик, що в січні внаслідок зменшення обсягів газу в сховищах, Україна не зможе виконувати зобов'язання по транзиту газу в Європу, повідомляє kurs.com.ua.

Зазвичай в сховища закачували 17-18 млрд кубометрів, але в останні два роки Кабмін намагається економити і закачує мінімальний обсяг. Експерти кажуть: запаси на межі фолу і ми ризикуємо заморозити як українських споживачів, так і європейських.

«Навіть якщо зима буде середньостатистичною, ми будемо вибирати 3 млрд кубів на місяць. І вже в січні в сховищах залишиться 10 млрд кубометрів, а в лютому - 7 млрд. Тоді доведеться вибирати, кого гріти - Європу чи Україну», - коментує експерт Юрій Корольчук. Справа в тому, що 7 млрд кубів - це критичний обсяг, при якому в ГТС не вийде підтримувати тиск і Україна не виконає зобов'язання по транзиту газу в Євросоюз.

За словами експерта, Сергія Дяченка, ГТС працює за схемою заміщення: в східних областях газ, що надходить з Росії відбирається для українських споживачів, а європейцям відправляємо газ зі сховищ в західних областях. «Потрібно розуміти, скільки газу прийшло в Україну, скільки треба підняти зі сховищ і відправити в ЄС. Коли на вулиці стабільна температура, ми можемо прогнозувати цифри, а якщо мороз до -20, то транзитного газу не вистачає і ми піднімаємо додатковий газ. Запасів в цьому році на форс-мажори не вистачить», - зазначив експерт.

Офіційні синоптики не готові робити прогнози на всю зиму. Але народник Леонід Горбань упевнений, що ця зима буде найбільш холодною за останні 32 роки. За його прогнозом, 10-градусні морози протримаються до Нового року: «На Водохреще мороз ненадовго встановиться до -22...25. А з 10 лютого температура знову знизиться до -20». Нинішній же обсяг газу розрахований на те, що по ночах температура не буде нижче -10. «Якщо мороз протримається хоча б тиждень, то нам доведеться купувати додаткове паливо у «Газпрому», - вважає експерт Валентин Землянський.

Росія і ЄС домовляються про наповнення українських сховищ. При цьому наповнити їх можна буде тільки за рахунок російського газу, який нам продаватимуть за завищеною ціною. У листопаді-грудні його можна було закупити по $ 180 за тисячу кубів, у січні російський газ буде коштувати вже $ 210 за тисячу кубів, а європейський - $ 240. Нам потрібно буде 3 млрд кубів, що обійдеться в $ 600 млн за рахунок кредитних гарантій, наданих ЄС.






Друкувати