Нафта продовжує дешевшати на зростанні запасів у США
Світові ціни на нафту продовжують знижуватися після даних Американського інституту нафти (API) про несподіване зростання запасів у США і припущенні, що країни ОПЕК могли добути більше нафти в листопаді, ніж очікувалося раніше, потенційно підриваючи плани скорочення видобутку, свідчать дані торгів.


Станом на 11.49 EET вартість лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знижувалася на 0,95% - до 55,19 долара за барель. Ціна січневих ф'ючерсів на нафту марки WTI опускалася на 1,08% - до 52,43 долара за барель.

За даними API, запаси нафти збільшилися на 4,7 мільйона барелів - до 490,1 мільйона за тиждень, що завершився 9 грудня, тоді як аналітики припускали, що вони знизяться на 1,6 мільйона барелів. "Нафтові ринки продовжують зменшувати обороти, при цьому і Brent, і WTI трохи подешевшали напередодні в зв'язку з даними API, які перевищили очікування (про запаси нафти) в США", - заявив агентству Рейтер старший ринковий аналітик OANDA Джеффрі Холлі.

Ринки також знаходяться в очікуванні підсумків засідання ФРС, прогнозуючи підвищення ставки, що може підтримати долар і зробити імпорт палива, вартість якого оцінюється в доларах, дорожче для країн-власників інших валют, зазначає агентство.

За словами нафтових трейдерів, зниження цін на нафту також пов'язане з доповіддю Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), згідно з яким видобуток ОПЕК у листопаді склав рекордні 34,2 мільйона барелів на добу. На цьому тлі світова пропозиція нафти в листопаді, за даними МЕА, також досягла рекордної позначки в 98,2 мільйона барелів на день, так як зниження видобутку в країнах поза ОПЕК було більш ніж компенсоване зростанням показника в країнах-членах картелю.

Тепер інвестори чекають офіційної статистики щодо запасів нафти в США від Міненерго країни. За прогнозами опитаних агентством Рейтер аналітиків, за тиждень, що завершився 9 грудня, показник скоротився на 1,584 мільйона барелів, або на 0,33%, до 484,216 мільйона барелів.

За матеріалами: bin.ua






Друкувати