Ерік Найман: готується масштабна афера
Запуск ринку сільськогосподарських земель є однією з найбільш резонансних проблем соціально-економічного розвитку України. Відкриття ринку багатьма політичними силами представляється як страшилка для населення та ефективний популістський хід для завоювання електоральних симпатій. В останні тижні на різних рівнях актуалізувалася полеміка щодо майбутнього найбільшого багатства країни.


Занепокоєння стосовно половинчатості дій щодо запуску ринку сільськогосподарських земель висловив на своїй сторінці в Facebook відомий аналітик Ерік Найман. На його думку, відразу після найбільшої афери в історії України (націоналізації Приватбанку) готується ще більш масштабна афера: приватизація державних земель. Спочатку продати державну землю без запуску реального ринку землі (для бізнесу і людей відкрити ринок лише на другому етапі в 2019 році) – це означає продати землю дешево, а потім, після запуску реального ринку, перепродати її дорого.

Питається: хто ж заробить? Так були приватизовані майже всі великі підприємства в Україні. Я за ринок сільгоспземель в Україні. Але спочатку потрібно запустити вторинний ринок для бізнесу і людей. Отримати реальну оцінку землі (в рази дорожчу ніж планується «прихватизація»). І лише потім починати продавати державну землю.

В теперішніх умовах, коли українська економіка перебуває в стані кризи, земельні активи однозначно впадуть в ціні і державні сільськогосподарські землі будуть продані «по демпінгу». Мотивація влади зрозуміла – створити на земельному ринку преференції для наближених бізнес-груп. При цьому інтереси селян зовсім не буде враховано.

Український журнал «Економіст»






Друкувати