Боротьба за український ліс загострюється
Відсутність проукраїнської позиції вищих посадових осіб Уряду в таких серйозних питаннях як мораторій на експорт лісу викликає суттєве занепокоєння у депутатському корпусі та несе значні репутаційні, геополітичні та економічні ризики для країни. На цьому наголосив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк у відповідь на заяву Віце-прем'єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції.


Як поінформував нардеп від РПЛ, офіс Іванни Климпуш-Цинцадзе розмістив на сайті Уряду відповідь на його критичну статтю про неприпустимість позиції Віце-прем'єр-міністра щодо мораторію на експорт лісу-кругляка. Втім, чиновниця відмовилась не від усіх раніше проголошених позицій, які не відповідають дійсності та українським інтересам.

Так, Віце-прем'єр визнала – 600 млн євро від МВФ - не благодійність чи подарунок від Європи, а кредит. Що ж стосується відповідності мораторію угоді СОТ – високопосадовець підтвердила наявність виключень в Угоді СОТ, під які, як зазначив В.Галасюк підпадає мораторій, разом з тим, наголосила - у разі використання екологічних аргументів щодо збереження лісу “необхідно було законодавчо обмежити внутрішнє споживання вітчизняних лісоматеріалів та надати переконливі докази наявності екологічних загроз та критичного стану лісового господарства, пов’язаного з вирубками лісу, обґрунтувати термін дії мораторію, сферу його застосування (товарні коди деревини) тощо, а також провести відповідні консультації у рамках міжнародних Угод, відповідно до яких ми маємо зобов’язання обговорювати та узгоджувати обмежувальні заходи у торгівлі".

Насправді ж обмеження внутрішнього споживання лісоматеріалів запропоновано в законопроекті №5495, - повідомив голова Комітету: “Якщо вже Кабмін досі не спромігся на цей крок, ми запропонували його на законодавчому рівні. І парламентський Комітет вже підтримав”. Що ж до переконливих доказів екологічних загроз нардеп зазначив: “Це до кого питання, хіба не до урядовців? Хай самі подивляться і єврочиновникам покажуть лисі Карпати, порахують збитки від катастрофічних повеней на Закарпатті, спрогнозують скільки нові повені можуть коштувати Україні”. Термін же дії мораторію і сфера застосування (товарні коди), встановлені Законом і були предметом жвавого обговорення, у тому числі за участі європейських партнерів, на Комітеті з питань промислової політики та підприємництва перед прийняттям Закону: “Ми тоді пішли на низку компромісів, у тому числі в частині відстрочки вступу в дію мораторію. Я неодноразово звертався до Прем'єр-міністра А.П. Яценюка, а згодом звернувся і до Прем'єр-міністра В.Б. Гройсмана щодо здійснення урядом відповідної нотифікації, проведення належних консультацій з основними торгово-економічними партнерами (лист на ім'я Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана додається)”.

Замість того, щоб спростувати свою попередню заяву і визнати позитивні ефекти дії мораторію (приріст інвестицій, робочих місць, товарного експорту, податкових надходжень), Віце-прем'єр вирішила перелічити проблеми, які, на її думку, мораторій не вирішив. Насправді ж для розв’язання переважної більшості з них в парламенті зараз розробляється законопроект "Про ринок деревини", який як і мораторій та законопроект про криміналізацію контрабанди лісу (№5495) є елементом комплексної "дорожньої карти", запропонованої в парламенті, - повідомив парламентарій.

“Я вважаю, що питання має бути поставлено ще ширше - про додержання українськими урядовцями Законів України, про здатність відстоювання ними українських інтересів, у тому числі на міжнародній арені, про прагнення реалізації державної політики в інтересах власного суспільства. Бо одна справа, коли "хочуть, але не можуть", а інша - коли навіть і не "хочуть”. Вважаю, що Віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції має або переглядати позиції та відстоювати українські інтереси на міжнародній арені, або йти у відставку!" – заявив Галасюк.

Боротьба за український ліс загострюється






Друкувати
Найбільш популярні матеріали