Олександр Сугоняко: нормою стало забирати гроші людей та підприємств у приватні кишеніУкраїна продовжує сповзати в стагнаційну фазу, свідченням чого є падіння реальних доходів більшості громадян та руйнація фінансової системи країни. Влада так і не запропонувала дієвого інструментарію упередження поглиблення кризових явищ в реальному та фінансовому секторах національного господарства.

Як зазначає на своїй сторінці у Facebook Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, В Україні стало нормою злодійським чином привласнювати гроші у тисяч і тисяч громадян через банкрутства банків. За це в Україні влада не карає, потерпілим гроші коштом власників банків не повертає. Більше того, коштами платників податків вона покриває частину крадіжки, виплачуючи гарантовану суму вкладів.

Пограбування власниками і менеджментом банків клієнтських і державних коштів у багатьох з раніше ліквідованих 85-ти банків відбувалося під прикриттям чиновників. Інакше воно не сталося б. І те, що жодного власника чи керівника таких банків і чиновника не покарано, підтверджує цей усім відомий висновок. Кошти ж від цього пограбування, треба думати, опинилися на рахунках, осіли у кишенях власників банків, представників влади і частково засвітилися у деяких е-декларантів.

Не лише через банки йде крадіжка у тисяч і мільйонів українців, але і через державний і місцеві бюджети. Чиновники різних рангів, торгуючи спільним інтересом, дозволяють таким собі нібито «бізнесменам» вирубувати ліси, завищувати вартість будівництва, ремонту доріг та інших об’єктів, вартість предметів держзакупівель; олігархам – завищувати монопольну ціну на газ і електроенергію, пропускати контрабанду на митниці…

Влада все більше переконує населення України в тому, що банкрутство банків усувається не за рахунок коштів власників цих банків, а за рахунок платників податків. Це посилює зневіру громадян в державних інститутах та провокує чергову хвилю соціального невдоволення. Також постійні зловживання із відшкодуванням втрат вкладникам банків погіршують інвестиційний клімат в країні, укріплюють боргову піраміду.

Український журнал «Економіст»






Друкувати