Кошти ГЕФ в Україні підуть на діло, а не у кишені чиновників
У Львові відбувається розширений семінар Глобального екологічного фонду для країн Східної та Південної Європи. Участь у заході беруть представники 12-ти держав. Серед них – Албанія Болгарія, Боснія і Герцеговина, Грузія, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія Хорватія,Чорногорія та, звісно, Україна. Загалом же семінар Глобального екологічного фонду зібрав у Львові близько сотні учасників.


Участь у відкритті семінару з української сторони взяли міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак і голова Львівської ОДА Олег Синютка, а також відповідальні координатори Глобального екологічного фонду, представники громадських організацій та агенцій ООН, координатори екологічних і кліматичних Конвенцій.

Нагадаємо, що Глобальний екологічний фонд (ГЕФ) – міжнародна організація, заснована в 1991 році як незалежний фінансовий механізм надання країнам, що розвиваються, грантів на реалізацію проектів, пов'язаних з біорізноманіттям, зміною клімату, деградацією земель, озоновим шаром та стійкими органічними забруднювачами. Відповідно кошти, які виділяє ГЕФ для реалізації проектів, не зараховуються до державного бюджету певної країни, а надходять лише на рахунки представництв спеціалізованих міжнародних довкільних агенцій, що входять до складу партнерства ООН, та є виконавцями проектів на національному рівні.

Сьогодні ГЕФ об'єднує зусилля урядів 182 країн, які долучились до нього, та підтримує партнерські відносини з міжнародними установами, неурядовими організаціями, місцевими громадами, а також з приватним сектором, з метою вирішення глобальних екологічних проблем і, в той же час, підтримки національних ініціатив у сфері сталого розвитку. Глобальний екологічний фонд також надає гранти для різних типів проектів, починаючи від кількох тисяч до кількох мільйонів доларів. Це повномасштабні проекти – більше $1 млн., середньомасштабні проекти – до 1 млн. дол., та так звані малі гранти. А концепції повномасштабних та середньомасштабних проектів можуть бути розроблені урядами, неурядовими організаціями, громадами, приватним сектором, або іншими структурами громадянського суспільства у відповідності до національних екологічних пріоритетів країни-реципієнта та напрямів діяльності ГЕФ.

Кошти ГЕФ в Україні підуть на діло, а не у кишені чиновників

Підчас семінару координатори проектів Екологічного Фонду з різних країн обміняються досвідом, обговорять процес інтеграції стосовно до власної національної політики в цьому напрямкові. Відтак, учасники матимуть змогу дізнатися про нові можливості, політику та процедури Глобального екологічного фонду. Також вони визначать пріоритети для наступного циклу проектів Глобального екологічного фонду, включно з можливостями для фінансування програм "зеленої економіки".

Окрім цього, учасники заходу відвідають місця впровадження пілотних проектів, які були профінансовані Глобальним екологічним фондом межах проекту Агенції ООН з Промислового розвитку (ЮНІДО) на Львівщині – проект по виробництву біодизелю у фермерському господарстві Івана Кільгана (с. Луки, Самбірський р-н) та проект по впровадженню енергоефективних технологій на хлібзаводі №5 (ПАТ “Концерн Хлібпром”, м. Львів).

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали