Василь Голян: чому зубожіння українських громадян є найбільшим з початку незалежності
За період з 2014 по 2107 рік, незважаючи на декларації про необхідність переходу до прозорої і соціально-орієнтованої ринкової економіки, і надалі надаються численні преференції кланово-олігархічним групам і весь тягар так званих реформ переноситься на найбідніші верстви населення. Саме пересічний українець за рахунок своїх скромних доходів має відшкодовувати втрати енергії у фізично спрацьованих мережах природним монополіям, власниками яких є вітчизняні олігархи або ж транснаціональні корпорації.


За останній рік вже відбулось декілька хвиль зростання тарифів за послуги тепло-, газо- та електропостачання, що знекровлює заощадження домогосподарств і сприяє подальшому зростанню надприбутків природних монополій, значна частина яких потім виводиться в офшорні резиденції.

Вагомою складовою витрат домогосподарств є придбання продуктів харчування, на які залежно від вибраного року витрачалось приблизно 50% сімейного бюджету домогосподарств. Так, в 2005 році населення направляло 51,5% власних доходів на харчування. Мінімальне значення даного показника зафіксовано в 2008 році – 48,7%. Однак починаючи з 2014 року витрати населення на продукти харчування почали активно зростати через падіння реальних доходів та швидке зростання цін. В результаті, в 2016 році домогосподарства майже всі свої доходи витрачають лише на оплату послуг ЖКГ та на харчування (рис. 1).
Василь Голян: чому зубожіння українських громадян є найбільшим з початку незалежності
Рис. 1. Частка витрат українських громадян на продукти харчування в сукупних доходах домогосподарств
(розраховано за даними Державної служби статистики України)


Таким чином, незважаючи на систему субсидій, що фактично використовується енергетичними олігархами для відмивання коштів з Державного бюджету України, населення України продовжує збільшувати свої витрати на оплату послуг житлово-комунального господарства та придбання продуктів харчування. Разом із тим, починаючи з 2015 року в домогосподарств не залишається коштів на купівлю товарів тривалого користування, зокрема побутової техніки та придбання нового одягу.

Це чітко відображає статистика щодо фізичного обороту торгівлі, котрий продовжує скорочуватися. Зокрема, в 2016 році на фоні офіційного рівня інфляції, що є суттєво заниженим, оборот роздрібної торгівлі виріс лише на 13% в номінальному вираженні, тоді як ціни на товари одного споживання прибавили залежно від групи 20-30%.

Отже, в 2015-2016 році рівень життя населення виявився найнижчим починаючи з 90-х років. Однак якщо врахувати наявні ресурси в країні та відняти грошові переводи заробітчан, то можна констатувати повне зубожіння домогосподарств в Україні, якого не було з початку незалежності країни.

Василь Голян,
директор громадської організації «Європейський аналітичний центр»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали