Відновлення економіки України набирає оберти. В першу чергу завдяки тому, що ціни на товари вітчизняного експорту зростають на світових ринках вже 6-й місяць поспіль.

В лютому, індекс цін на металопродукцію підвищився в середньому на 5,6% (рис. 1).

Чи буде і далі гривня стабільною – прогноз Європейського аналітичного центру

Рис. 1 Commodity Metals Price Index, Monthly Price

В результаті, в країну прийшла валютна стабільність і гривня поступово укріплюється. Як наслідок, міжбанківські торги проходять в спокійній обстановці і не вимагають втручання Нацбанку.

Учасники ринку констатують зростання обсягів доларової торгівлі. Зокрема, 27 березня вони досягли $ 274,04 млн., перевищивши показник як минулої п'ятниці ($ 202,88 млн.), так і минулого понеділка ($ 192,52 млн.). І це при тому, що активну валютну розпродажу підтримували не всі експортери. В основному металурги, котрі навіть трохи і купували валютні активи.

В цілому, середньоденний обсяг торгів на міжбанківському ринку збільшився в березні в порівняні з лютим на 2,6% (рис. 2).

Чи буде і далі гривня стабільною – прогноз Європейського аналітичного центру

Частина валютних розпродажів обумовлена сезонністю і полягає в факторі закінчення місяця і пов'язаним з ним збільшенням потреби підприємств в гривні для розрахунків з бюджетом і співробітниками.

Паралельно зі збільшенням пропозиції валюти відбувається підвищення попиту з боку металургів, які вже розпочали закупівлі сировини. Також зросте інтерес до придбання долара і зі сторони аграріїв для формування запасів під посівну компанію.

Таким чином, незважаючи на підвищення попиту на валюту в зв’язку із сезонними факторами гривня продовжує залигатися стабільною, оскільки позитивна сировинна кон’юнктура на світових ринках забезпечує зростання надходжень долара в країну, що відображає статистика міжбанківських торгів.

Загалом, до кінця року не варто очікувати суттєвого розбалансування попиту та пропозиції на валютному ринку та підвищення курсу іноземних валют в Україні. Вартість американського долара продовжить залишатися в діапазоні 26-28 гривень.

BARDAS VADYM
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали