Євгеній Мураєв: Віддамо землю – втратимо Батьківщину
Питання зняття мораторію на вільний оборот сільськогосподарських земель знову актуалізувалися у зв’язку з новими вимогами МВФ. Запуск ринку земель сільськогосподарського призначення в умовах кризи може призвести до ще більшого зубожіння українських селян і підвищити й так високий градус соціальної напруги.


Багато українських політиків виступають категорично проти продажу сільськогосподарських земель в теперішніх умовах. Народний депутат України Євгеній Мураєв на своїй сторінці у Facebook зазначає, що віддамо землю – втратимо Батьківщину. Це не пафос, це справжній патріотизм. І він різко відрізняється від того, що транслює коаліція, приймаючи антиукраїнські закони.

Але проблема нашої країни ще й в тому, що в ній, крім іншого, закони – не закони. А нові і зовсім пишуться з величезною кількістю лазівок – «для своїх». Так і законодавство по землі під МВФ: готовий посперечатися, що уряд прийме такий закон про ринок землі, який буде влаштовувати насамперед транснаціональні корпорації і США.

А в наших інтересах – зберегти землю як основу всього. Як мінімум – до побудови правової держави, в якій є пристойні закони і виконавча влада, здатна гарантувати їх виконання.

Враховуючи те, що нинішня парламентська коаліція дуже активно підтримується «олігархами від пшениці та соняшника», ймовірність зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення є дуже високою. Великим землевласникам вигідно скупити землю в умовах кризи, оскільки її ціна є значно нижчою за реальну вартість.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали