Віктор Суслов: Україна як високорозвинена індустріальна країна не потрібна Заходу – ні США, ні ЄС
Деіндустріалізація стала невід’ємною складовою соціально-економічного розвитку України в останні роки. Прискорений розвиток аграрного сектора за рахунок збільшення експорту продукції з низькою доданою вартістю визначено як локомотив розвитку економіки в цілому. При цьому сировинна орієнтація українського експорту все більше наближає Україну до групи країн третього світу.


Колишній міністр економіки, заслужений економіст України Віктор Суслов переконаний, що «після Майдану економіка України продовжує перебувати у кризовому стані. По суті, Україна переживає другу велику структурну ломку своєї економіки після поразки Радянського Союзу в «холодній війні» із Заходом.

Багато українських політиків наївно мріють про «план Маршалла» для України, сподіваючись, що Захід інвестує багато мільярдів доларів у розвиток індустріального потенціалу України, як колись він зробив це для післявоєнної Німеччини та інших європейських країн. Але не всі знають, що «план Маршалла» прийшов на зміну «плану Моргентау», названого на ім'я міністра фінансів США того часу, який передбачав повну деіндустріалізацію переможеної Німеччини і перетворення її в аграрну країну.

Так ось, для України, зважаючи на все, Захід уже підготував не «план Маршалла», а умовний «план Моргентау». Тому що Україна як високорозвинена індустріальна країна, як конкурент, не потрібна Заходу – ні США, ні ЄС».

Віктор Суслов завжди мав принципову позицію стосовно вибору пріоритетів ринкових реформ в Україні, яка не співпадала з рецептами МВФ. Ще в кінці 90-х років він обґрунтовував соціал-реформістський напрям формування багатоукладної економіки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали