Чому позиція Юлії Тимошенко в питаннях ринку землі не має альтернативи
Останні три роки економічних «реформ» призвели до значного погіршення рівня життя та зниження купівельної спроможності українських громадян. Найшвидшими темпами зріс рівень зубожіння сільського населення, що змушує селян шукати різноманітні резерви для збільшення власних доходів.


Селяни володіють основною складовою національного багатства – сільськогосподарськими землями, які вони отримали внаслідок розпаювання. Але відсутність в національній економічній та аграрній політиці держави апробованих світовою практикою інструментів підтримки малих форм аграрного бізнесу змушувала селян передавати належні їм землі в довгострокове користування підприємницьким структурам, які входять у вертикально та горизонтально інтегровані об’єднання холдингового типу. Фактично селяни занурились в орендну кабалу, не отримавши належної віддачі від сільськогосподарських земель.

Натомість, незважаючи на важкі умови ведення господарської діяльності, особисті селянські господарства залишаються основними виробниками значної кількості тваринницької та рослинницької продукції.

Намагання українського уряду виконувати всі без винятку вимоги Міжнародного валютного фонду, зокрема й в частині зняття мораторію на вільний оборот сільськогосподарських земель, закладають значні ризики розпродажу найбільшого багатства українського народу за заниженими цінами, оскільки масове зубожіння селян може спровокувати в перші постмораторні періоди обвал цін на сільськогосподарські землі, чим відразу скористаються земельні спекулянти.

Однозначно земельні спекулянти будуть діяти в інтересах великого аграрного капіталу, який намагатиметься легалізувати свою власність на мільйони орендованих сільськогосподарських угідь. Враховуючи те, що запуск ринку сільськогосподарських земель відзначатиметься численними нововведеннями та процедурними моментами, відсутність розвиненого інституту сільськогосподарського дорадництва, який доніс би до селян всю необхідну інформацію щодо специфіки формування земельного ринку, може призвести до масових махінацій і відчуження селян від належних їм активів.

Ініційоване Всеукраїнським об’єднанням «Батьківщина» проведення референдуму щодо заборони на продаж сільськогосподарських земель має зафіксувати волю більшості українських громадян і усунути зі сторони влади кроки щодо запуску земельного ринку в умовах непідготовленості інституціонального середовища.

В умовах значного зубожіння українських селян та невідпрацьованості механізму підтримки фермерських господарств та інших малих форм господарювання, запуск земельного ринку може призвести до відчуження сільського населення від земельного багатства і посилення депресивності сільських територій.

Василь Голян,
директор громадської організації «Європейський аналітичний центр»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали