Рівень безробіття в Україні суттєво занижений, а працівники потрапляють під масове скороченняВ очікуванні кризи українські компанії готуються скорочувати штат і знижувати зарплати. Й так суттєво занижений рівень безробіття в Україні загрожує значно зрости. Боячись безробіття, українці змушені погоджуватись отримувати худіші конверти.

У січні офіційний рівень безробіття в Україні підвищився на 0,2 порядкових пункта до 2%. За даними Державної служби статистики на 1 лютого в службі зайнятості було зареєстровано майже 565 тисяч безробітних, це майже на 60 тисяч безробітних більше, ніж було станом на 1 січня 2013 року.

У середньому, рівень безробіття, за даними Держкомстату, протягом півріччя зріс на 1% в місяць. Найбільше серед безробітних жінок. Саме їм найважче знайти роботу.

І це тільки офіційні дані. Скільки ще українців не звернулися по державну допомогу з працевлаштування – точно не відомо. Експерти вважають, що разом з неврахованою кількістю громадян цей показник може досягти 1,7 млн чоловік.

У Міністерстві соціальної політики такі кричущі темпи зростання пояснюють сезонною тенденцією. Мовляв, таке відбувається кожного січня – після новорічних свят. Дійсно, українці воліють не починати нових справ під кінець року – всі нові плани починають реалізовувати вже з початку нового. І цей рік не виняток. Однак січень 2013 став рекордним зі зростання числа безробітних за останні кілька років, передає ТСН.

Найбільший дефіцит вакансій був зафіксований у Черкаській, Запорізькій, Луганській, Полтавській, Кіровоградській та Миколаївській областях.

У середньому на одну вакансію претендували 10 осіб, в тому числі серед професіоналів – 5 осіб, серед кваліфікованих робітників з інструментом – 6 осіб, серед фахівців – 8 осіб, серед законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів – 12 осіб.

При цьому серед працівників торгівлі та сфери послуг, а також серед осіб без спеціальної підготовки, відповідно, на одне місце претендувало по 13 чоловік, серед робітників з обслуговування технологічного обладнання – 16 осіб, серед службовців – 19 осіб, а серед кваліфікованих працівників сільського господарства – 30 чоловік.

Прекрасно усвідомлюючи тенденції ринку, роботодавці користуються моментом. Вони знижують зарплати, урізують соціальні пакети, збільшують навантаження на співробітників. «У цьому році нам урізали медстраховку – раніше вона покривала вагітність. Цього року – ні», – розповідає Ірина Малишева, інженер-технолог великої харчової компанії.

В інших компаніях просто заморозили зростання заробітної плати. «Ми не знаємо, яким буде курс долара, як це позначиться на нашій компанії, якою буде економіка в Україні ... Ми не можемо зараз нарощувати структуру витрат. Досвід 2008 року показав, що в незрозумілих ситуаціях найкраще почекати», – пояснює Аріна Д ., HR-директор великого видавничого холдингу.

Серйозно дісталось і журналістам. «У січні нас зібрали і повідомили – у нас скорочення. Звільнили половину відділу. На тих, хто залишився, повісили наші обов’язки, заявивши при цьому: не подобається – звільняйтеся. Вони залишилися – тенденції не дають приводу для оптимізму», – говорить Алла Д., більд-редактор. Роботу за фахом вона, досвідчений фахівець, шукає вже місяць. Поки сходила тільки на одну співбесіду.

«Роботодавці розуміють: у них зараз є прекрасний шанс – взяти хорошого фахівця за відносно невеликі гроші. Ще півроку тому інженерам в харчовій промисловості пропонували вісім тисяч гривень і вище, зараз 6-7 тисяч – це стандартна пропозиція», – говорить Костянтин Новак, рекрутер.

Урізується і видаткова частина. Наприклад, компенсація обідів, оплата тренажерних залів, транспортні витрати. «У минулому році мені видали машину – чеків на бензин видавали стільки, що хоч заправку свою відкривай. А в цьому році оплату палива перевели на мене, сказали, що будуть компенсовувати тільки підтверджені поїздки», – розповідає Олег Крикун, мерчендайзер пивного заводу.

Такі «бонуси» не подобаються українцям, але перечити своїм роботодавцям вони не можуть. «Я приходжу додому, відкриваю сайти з вакансіями і розумію: я буду миритися з тим, що відбувається у мене на роботі до того часу, поки ситуація на ринку не налагодиться», – говорить Ірина Малишева.

За матеріалами: Финансы Bigmir)net






Друкувати