Стабілізація цін на зернові на світових товарних ринках дозволяє експортерам збільшувати валютну пропозицію на міжбанківському ринку та позитивно впливати на позиції національної грошової одиниці.

Зокрема, валютний розпродаж у травні вилилася в чергове зниження курсу долара, який лише від початку місяця втратив 30-25 копійок, і зафіксувався на відмітках 26,20-26,30 грн./$

В Україні намічається продовження обвалу курсу долара

Середньоденний обсяг торгів виріс з квітневих $ 261,6 млн. до $ 295,2 млн. у травні. Зростання валютної пропозиції на міжбанку також допомагає НБУ нарощувати офіційні резервні активи відповідно до меморандуму з МВФ. Лише від початку травня Нацбанк викупив близько 200 млн. дол. і ще 400 млн. протягом березня-квітня поточного року.

Варто відмітити, що очікується подальше збільшення надлишкової пропозиції долара в Україні перед податково-зарплатних періодом, а також завдяки сезонному зменшенню попиту на валюту в червні.

В зв’язку із чим, можна констатувати високу ймовірність подальшого зниження котирувань до 25,5 гривень за один долар. Крім того, НБУ швидше за все буде часто з'являтися на ринку, не дозволяючи курсу просісти ще нижче.

BARDAS VADYM
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали