В Києві зростають ставки оренди в ТРЦМаксимальні ставки оренди на ринку якісних торгово-розважальних центрів (ТРЦ) Києва в січні-березні 2017 року збільшилися на 4,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року і досягли $ 815 / кв.м в рік (без урахування ПДВ і операційних витрат), повідомляє консалтингова компанія Jones Lang LaSalle (JLL) в Україні.

"Зростання орендних ставок обумовлено відновленням споживчого ринку, збільшенням активності рітейлерів - як українських, так і міжнародних, а також зменшенням обсягу вакантних приміщень в торгових центрах на тлі нульового введення об'єктів", - йдеться в прес-релізі JLL.

Згідно з ним, індивідуальні домовленості про фіксацію курсу долара, які спостерігалися в 2014-2016 рр., практично повністю поступилися місцем новим договорами оренди із зазначенням ринкової орендної ставки в іноземній валюті.

"У першому кварталі спостерігалося зростання попиту з боку локальних рітейлерів і відновлення активності іноземних торгових операторів, що поряд з відсутністю нового введення призвело до зниження частки вільних площ. Серед подій початку року варто відзначити відкриття першого в Києві магазину польського взуттєвого бренду ССС і першого в країні монобрендового магазину американської марки спортивного взуття і одягу Saucony", - цитує в прес-релізі аналітик компанії JLL (Україна) Маріанна Ігнатьєва.

Як зазначає JLL, частка вакантних площ в якісних ТЦ Києва в першому кварталі знизилася на 2,4 процентних пункту (п.п.) від рівня аналогічного періоду минулого року і склала 9,7%. Зменшення показника спостерігалося у всіх районах Києва, за винятком Дарницького і Деснянського, а найбільше зниження відбулося в Святошинському районі в результаті поступового заповнення ТРЦ Lavina Mall, введеного в кінці 2016 року.

За даними компанії, в січні-березні 2017 року Києві не було відкриттів нових ТЦ, однак до кінця року очікується введення трьох торгових комплексів сукупної арендопрігодной площею 48 тис. Кв. м: ТЦ Smart Plaza (15 тис. кв. м), ТРЦ Rive Gauche, фаза 1 (22 тис. кв. м), «Рітейл Парк Петрівка», фаза 1 (11 тис. кв. м).

"Відсутність введення якісних торгових площ і відновлення планів розвитку рітейлерів дали можливість діючим проектам скоротити вакантність, якісно поліпшити пул орендарів, замінивши тих, що демонстрували низький оборот, і підвищити середню орендну ставку. Сьогодні власники ТЦ приділяють все більше уваги контролю за товарообігом рітейлерів, порівнюючи ставку оренди з реальними продажами ", - зазначила керівник відділу торговельних площ компанії JLL (Україна) Катерина Весна.

При цьому вона додала, що в недавно відкритих об'єктах нові договори з орендарями торговельної галереї підписуються з фіксованим збільшенням ставки в перші два-три роки, так званим step up rent.

"За цей час торгові центри заповнюють наявні вільні площі, досягають прогнозної відвідуваності, що в результаті призводить до збільшення оборотів орендарів", - резюмувала експерт.

Jones Lang LaSalle надає фінансові і комплексні професійні послуги в сфері нерухомості. Портфель компанії з управління корпоративною нерухомістю до кінця 2015 року включав 372 млн кв. м нерухомості по всьому світу.

В цілому до кінця 2015 року компанія включала понад 280 офісів в 80 країнах світу. Штат її співробітників - більше 60 тис. чол.

JLL в Росії і країнах СНД представлена офісами в Москві, Санкт-Петербурзі та Києві.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали