Що найбільше загрожує стабільності гривні в найближчі рокиГоловним викликом для стабільності національної грошової одиниці є розбалансування експорту та імпорту в економіці України.

Так, Національний банк України (НБУ) прогнозує збереження дефіциту поточного рахунку платіжного балансу в найближчі роки на рівні $ 4 млрд, повідомив директор департаменту фінансової стабільності центробанку Віталій Ваврищук.

"У зовнішньому секторі існують певні ризики, які, на щастя, мають свій компенсатор. Основний ризик, це дефіцит поточного рахунку платіжного балансу. За нашими прогнозами він буде зберігатися на рівні $ 4 млрд протягом наступних кількох років", - сказав він під час XII щорічнії банківської конференції в Києві в четвер.

В. Ваврищук при цьому зазначив, що для покриття цього дефіциту Україні необхідно буде залучати капітал на зовнішніх ринках. Відповідно НБУ і уряд повинні акцентувати увагу на питанні покращення інвестиційного клімату, щоб відновився приплив зовнішнього капіталу.

"Борговий капітал поки до нас не заходить. Прямі іноземні інвестиції різко впали: за перший квартал вони склали близько $ 100 млн, що дуже мало. На сьогодні дефіцит поточного рахунку в значній мірі перекривається за рахунок населення, яке продає валюту зі своїх заощаджень. Ця валюта, по суті, забезпечує наявну збалансованість валюти на міжбанківському ринку і певну стабільність гривні ", - сказав він.

Керівник аналітичного відділу групи ICU Олександр Вальчишен, в свою чергу, зазначив, що прогнозований НБУ рівень дефіциту поточного рахунку є природним наслідком розвитку економіки. Він навіть може зрости, якщо економіка прискорить зростання.

У той же час, зазначив експерт, ризиком є заяви окремих представників влади - політиків, законодавців і експертного співтовариства - про необхідність одночасно підтримувати і стабільний курс, і процентну ставку, і при цьому зорієнтувати зростання ВВП на рівні 6-7%.

"На мій погляд, це взаємовиключні цілі. У короткостроковому періоді це реально, якщо у країни є великий зовнішній кредитор, будь то Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ), або будь-який інший кредитор (офіційний і/або приватний). Але кредити в іноземній валюті мають властивість різко "зупинятися". Наслідком цього буде черговий сплеск попиту на валютні резерви. у результаті, НБУ виявиться в тій же ситуації, в якій він залишався завжди, коли є внутрішній попит на валютні резерви і керівництво центробанку з політичних причин не зможе відмовити в його задоволенні через необхідність підтримки стабільності в країні. Природно це відкриває дорогу для чергової різкої девальвації", - пояснив О.Вальчишен.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали