Україна до 2020 року не зможе виконати свої зовнішні боргові зобов’язанняВтративши можливість заробляти на традиційних ринках збуту, офіційний Київ пішов шляхом збільшення боргових зобов'язань взамін на окремі політичні поступки – у 2014 році керівництво країни відновило співпрацю з МВФ. В результаті в 2014–2016 роках Україна більш, ніж в 3,34 рази збільшила рівень державного та гарантованого державою боргу: з 584,1 млрд. грн. (у 2013 році) до 1,95 трлн. грн. (у 2017 році).

Сукупний державний і гарантований державою борг України в 2017 році залишиться на рівні 82% ВВП. При цьому золотовалютні резерви НБУ скоротилися з 20,4 млрд. дол. (у 2013 році) до 17,1 млрд. дол. (у 2017 році). Втім, період позик дуже швидко пройшов і настає період повернення кредитів. З 2017 року українці в повній мірі відчують на собі всі наслідки взятих раніше на країну боргових зобов'язань. Саме з 2017 року Україна починає в повному обсязі виплачувати все те, що з такою легкістю бралося від МВФ протягом 2014–2017 років, не враховуючи навіть в малому національні інтереси.

Варто відзначити, що зростання державного і гарантованого державою боргу України в березні 2017 року на 0,8% – до 72,35 млрд. дол., або до 1,952 трлн. у гривневому еквіваленті обумовлено докапіталізацію урядом державних банків, що відбулося в основному за рахунок внутрішніх запозичень. Зокрема, в березні Міністерство фінансів України випустило облігації внутрішньої держпозики на 15,27 млрд. грн., левова частка яких була спрямована на докапіталізацію державних банків: «Ощадбанк» отримав 5,4 млрд. грн., «Укрексімбанк» – 4,7 млрд. грн. У лютому обидва банки вже отримували фінансові вливання на докапіталізацію у розмірі 3,5 і 3 млрд. грн. відповідно.

Боргові зобов'язання України настільки великі, що в розрахунку на одного українця станом на сьогоднішній день припадає понад 45,9 тис. грн. держборгу країни, а на одного працюючого українця – близько 112,8 тис. грн. держборгу України. І віддавати ці кошти будуть не ті, хто залучав кредитні кошти, а саме пересічні громадяни країни. Держборг України вже перевищує 80% ВВП, а на його обслуговування в рік йде більше 5% ВВП країни.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings розрахувало найбільш ймовірну суму для погашення Україною боргу і відсотків протягом 2017–2020 років. Це близько 20 млрд. дол., або близько 21% ВВП країни. За очікуваннями агентства, Україна повністю виконає короткострокові зобов'язання по суверенному боргу в 2017 році (за оцінками S&P, країні належить виплатити 2,6 млрд. дол.) і в 2023 році (3,9 млрд. дол.), з огляду на кошти офіційних кредиторів, існуючі резерви іноземної і національної валюти НБУ, а також здатності уряду залучати фінансування на внутрішньому і зовнішньому ринках.

А ось з виплатами зобов'язань в 2019 році в сумі 7,5 млрд. дол., за оцінками S&P, буде складніше. Їх виплати будуть залежати від здатності уряду проводити реформи, необхідні програмою МВФ, і здатності рефінансувати частину боргу за допомогою засобів, що залучаються на міжнародних ринках.

За таких умов Україні життєво необхідно зменшити залежність від міжнародних фінансово-кредитних організацій, зменшити розмір державного боргу, забезпечити скорочення тих внутрішніх позик, які не створюють умов для їх повернення. Кредити не повинні використовуватися на покриття поточних бюджетних дефіцитів, а бути спрямовані на поступальний розвиток економіки.

Олександр КОЛТУНОВИЧ, Радник з питань стратегічного планування Проекту Програми розвитку ООН в Україні «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» в 2016–2017 роках






Друкувати
Найбільш популярні матеріали