Чому українцям все важче платити за комунальні послугиПроявом економічного волюнтаризму можна вважати декілька хвиль підняття тарифів за комунальні послуги. Більше того, зростання цін за комунальні послуги та електроенергію по великому рахунку не супроводжується нарощенням інвестицій в модернізацію мереж. При цьому борги українських громадян за комунальні послуги у 2017 році значно виросли.

Станом на травень 2017 року, згідно з даними Державної служби статистики України, заборгованість населення за газ зросла вдвічі порівняно з квітневими показниками і досягла позначки в 11,3 млрд. грн. Заборгованість за вивезення побутових відходів склала 400 млн. грн. За звітний період борги за утримання нерухомих об'єктів виросли на 7,4% і склали 2,9 млрд. грн.

На кінець травня заборгованість за електроенергію склала 3,9 млрд. грн. За водопостачання та водовідведення українці заборгували 1,8 млрд. грн. За опалення і гарячу воду утворилася заборгованість в розмірі 8,9 млрд. грн.

Нагадаємо, що в Україні мало місце декілька хвиль підняття тарифів за комунальні послуги та електроенергію. Натомість доходи переважної більшості пересічних українців реально не збільшилися, що змушує їх значно більшу питому вагу цих доходів спрямовувати не на придбання споживчих товарів, а на оплату послуг природних монополій.

Природні монополії, незважаючи на те, що в останні роки на порядок підвищували тарифи за комунальні послуги, так і не спромоглися забезпечити масову модернізацію мереж, щоб врешті-решт знизити затратність виробництва переважної більшості послуг. Більше того, власники природних монополій мають сильне лобі в українському парламенті, що дозволяє їм безперешкодно підвищувати ціну вироблених послуг для громадян, незважаючи на загострення зовнішніх ризиків.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали