Кого планує підтримати влада через падіння курсу гривніДевальвації гривні не уникнути у найближчому майбутньому та середньостроковій перспективі. Це підтверджує прогноз Кабінету Міністрів України. Згідно якого у 2023 році курс гривні становитиме 29,3 грн/дол., а в 2020 році – 31 грн/дол. Враховуючи значну залежність української економіки від світових ринків сировини та напівфабрикатів, великі експортери зацікавлені в здешевленні гривні.

Курс гривні стабілізувався весною, оскільки Україна отримала транш МВФ. Виходячи з того, що українська сторона в останні два місяці не виконала багатьох зобов’язань, черговий транш затримується і девальваційні процеси прискоряться. Підігріває нестабільність на грошовому ринку і прогнозоване на вересень підвищення цін на продовольчі товари.

При цьому Уряд та регулятор не вдаються до якихось попереджувальних заходів, які б упередили падіння гривні. Пояснення тут одне. Дешева гривня вигідна українським експортерам. А сьогодні основні експортери – це продавці сільськогосподарської продукції, які є найбільш наближеними до нинішнього Уряду. Також варто нагадати, що за період з 2014-2017 рр. саме «олігархи від соняшника та пшениці» стало найпотужнішою ланкою бізнесу відтіснивши на другий план «олігархів від руди».

Натомість девальвація гривні болісно вдарить по малому бізнесу та безпосередньо по домогосподарствам. Тобто має місце наглядний факт того, що влада створює преференції великому бізнесу через втрати пересічного українця.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали