Як США планують «добивати» ГазпромСША мають намір через жорсткі економічні санкції змусити Росію жити за принципами сучасного цивілізованого світу, а не Закону джунглів. В Конгресі розглядається законопроект, який передбачає введення нових санкцій проти потужних суб’єктів російського бізнесу, зокрема проти монополіста ринку вуглеводнів «Газпрому».

Нові санкції США можуть пригальмувати або зупинити будівництво двох трубопроводів «Газпрому», визнає газовий монополіст. Раніше в компанії говорили, що санкції будівництву не завадять, пишуть «Ведомости».

Санкції, введені США, можуть виявитися згубними для ряду проектів російського «Газпрому». Про це у вівторок, 11 липня, пише газета «Ведомости». У проспекті до випуску євробондів, який є в розпорядженні видання, йдеться про те, що в разі вступу в силу нових санкцій, проекти «Північний потік-2» і «Турецький потік» можуть або відкласти, або навіть не завершити.

Не виключається, що, в разі вступу в силу нових санкцій, від робіт на «Турецькому потоці» може відмовитися компанія Allseas, яка займається укладанням труби. В цьому випадку «інші підрядники навряд чи погодяться прийти на її місце», – цитує газета слова експерта Михайла Крутіхіна.

Законопроект, в якому прописані нові санкції щодо російських компаній, був схвалений Сенатом США в середині червня 2017 року. Зараз проект обговорюється в Палаті представників американського Конгресу.

Нагадаємо, що «Газпром» є однією з найпотужніших транснаціональних корпорацій світу. Значні активи корпорації отримані внаслідок її монопольного права на видобуток газу та нафти. «Газпром» є однією із основних складових нинішнього формату державного капіталізму в Росії і використовується Кремлем для тиску на інші країни, які не мають достатніх запасів викопних вуглеводнів, щоб задовольнити власні енергетичні потреби.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали