Українців уже спіткало безробіття та зниження заробітної платиКількість повних робочих місць в економіці в січні впало нижче рівня 10 млн, оскільки в ряді галузей співробітників масово почали переводити на режим часткової зайнятості з відповідним зменшенням зарплати. Скорочення кількості робочих місць спостерігається в Україні вже шість місяців поспіль, однак у «верхах» конкретних заходів, які б змінили ситуацію, ніхто не пропонує.

У січні загальна кількість штатних одиниць в еквіваленті повної зайнятості становила 9,7 млн, вперше за кілька років упавши нижче рівня 10 млн. Роком раніше загальна кількість робочих місць у країні становило 10,2 млн, а значить річне зниження склало 4,4%. При цьому тільки за минулий місяць кількість штатних одиниць в еквіваленті повної зайнятості скоротилася на 3,8%. Зниження було зафіксовано у всіх галузях: у промисловості – на 1,6%, у фінансовому секторі – на 1,8%, а в сільському господарстві – на 0,6%. На 5,1% зменшилася кількість робочих місць у будівництві, що цілком може бути сезонним явищем. Однак загальне зниження кількості штатних співробітників пояснити сезонним фактором не можна, оскільки в січні минулого року кількість робочих місць зросла на 1,9%, пише «Коммерсантъ-Украина» в статті «Экономика скрывает безработицу».

Найістотніший вплив на загальну ситуацію на ринку праці надав сектор операцій з нерухомістю. Кількість повних робочих місць в ньому в січні скоротилася більш ніж у п’ять разів – з 691,7 тис. до 134,4 тис. «Доходи в галузі є дуже низькими, і багато компаній дійсно почали різке скорочення персоналу. Хоча п’ятикратний спад – дуже несподівана статистика», – визнає президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов.

Крім того, в січні істотно знизилася кількість повних робочих місць у сфері транспорту та зв’язку (-16,1%). Це пов’язано з різким зменшенням повних робочих місць у поштовій діяльності – зі 175,2 тис. до 79,4 тис. Значне скорочення повних робочих місць спостерігається в медицині (-7,7%). Більш низькими виявилися темпи і в інших бюджетних секторах: держуправлінні (-0,7%) та освіті (-0,3%). «Зазвичай у приватних компаніях не практикують переведення на півставки, проводячи звільнення. Такі заходи більш характерні для держсектора, що може бути пов’язано з проблемами у фінансуванні», – зауважує заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна («Батьківщина»).

Читайте також: Чи можна буде в Україні знайти роботу у 2013 році

Серед позабюджетних секторів найістотніше скорочення спостерігається в торгівлі (-5%), хоча показники роздробу найвищі серед інших сегментів економіки. За підсумками січня середньорічне зростання в галузі становило 14,2%. «Реальний виторг невеликий, і багато рітейлерів замислюються про оптимізацію штату. Тим більше що можливості для цього є: у нас кількість продавців в одному магазині в 1,5-2 рази більша, ніж, наприклад, у Німеччині», – пояснив співвласник компанії Maratex (ТМ Esprit, Aldo) Дмитро Єрмоленко.

Залишається додати, що держпрограма активізації розвитку економіки України, затверджена в середу Кабміном, після допрацювання не містить заходів, спрямованих на зупинення скорочення робочих місць.






Друкувати