Україна поставила рекорд по падінню ВВП
За роки незалежності України її реальний ВВП скоротився на 35%.

Згідно з даними Світового банку, це найгірший результат в світі за останні 24 роки. Про це пише доктор економічних наук Сергій Кораблін в статті для ZN.UA, пише gazeta.ua.

Як зазначає автор, з 166 країн, що мали і розкрили повну статистику ВВП за 1991-2014 роки, він скоротився лише в п'яти випадках. Україна в цьому мартирологу випередила Молдову (-29%), Грузію (-15,4%), Зімбабве (-2,3%) і Центральноафриканську Республіку (-0,94%).

ВВП інших країн зріс. З мінімальним приростом в Барбадосі (8,9%) і Таджикистані (10,6%) і максимальним - в Китаї (ВВП виріс в 10 разів) і Екваторіальній Гвінеї (в 61 разів).

"З огляду на вітчизняний інтерес до Гондурасу, можна відзначити, що його ВВП, на відміну від українського, за останні 24 роки не впав, а виріс - на 121%, перевищивши в 1,4 рази темп приросту світового ВВП (87,7%)" , - зазначає економіст.

Як нагадує автор, вітчизняне виробництво пішло на дно в 90-і. Через його щорічне стиснення в перші дев'ять років незалежності Україна втратила майже 60% ВВП. На думку експерта, від зазначеного шоку вітчизняна економіка, по суті, так і не оговталася. "Ні кількісно, ні якісно. Тому сьогоднішня криза, початок якого зазвичай пов'язують з торішньою зміною політичної влади в Києві, - не більше ніж чергове сповзання до дна економічної ями, в яку країна потрапила майже чверть століття назад", - вважає Кораблін.

За 14 років, з 2000 по 2013 рік, вітчизняний ВВП збільшився на 69,8%. Це найгірший результат серед усіх республік колишнього СРСР. Після України мінімальний приріст ВВП показала Естонія (75,7%), а максимальний - Таджикистан (ВВП виріс в 2,9 рази), Туркменія (3,1 рази) і Азербайджан (4,8 рази).






Друкувати
Найбільш популярні матеріали