Стало відомо, коли в Україні знову зросте мінімальна зарплата
Український уряд озвучив, який буде новий розмір мінімальної зарплати – 3723 грн.


“Сегодня” з’ясувала, коли чекати підвищення доходів, і як воно вплине на нашу економіку.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, першим кроком після прийняття пенсійної реформи буде збільшення мінімалки до 3764 грн. Він додав, що після торішнього підвищення мінімального заробітку з 1600 до 3200 грн в країні стало більше людей, які отримують “білу зарплату” – платників єдиного соцвнеску стало на 400 тис. більше.

Глава Мінфіну Олександр Данилюк, в свою чергу, виступив з правками. За його словами, з 1 січня 2023 року мінімалка складе 3723 грн.

Зазначимо, підвищення мінімальної зарплати на 523 грн було прописано в бюджетній резолюції на найближчі три роки, яку прийняли ще в червні. У ній йдеться, що в 2019 році мінімалка зросте до 4173 грн, а в 2020 році – і зовсім складе 4425 грн.

За словами експертів, народ не сильно розгуляється на таку “надбавку”. Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський каже, що чергове підвищення мінімалки навряд чи позначиться на українському бізнесі і зажене його в тінь. “Ті, хто платив до цього “по-білому”, продовжать і далі платити. Той, хто працював в тіні, теж ніяк не відреагує на нову цифру. Це підвищення, якщо порівнювати з минулорічним, не такий значний і навряд чи дасть якийсь то серйозний негативний ефект для підприємців. Але, безумовно, потрібно враховувати складову інфляції”, – додає експерт. Колегу підтримує і економічний аналітик Іван Нікітченко. “Бізнес витримає. Фактично це не критичне зростання – трохи більше 10% від нинішньої мінімалки”.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко вважає, що мінімальна заробітна плата в розмірі 4 тис. гривень є обґрунтованою. “На сьогоднішній день в проекті державного бюджету зафіксована цифра – 3 700 гривень. Хоча нещодавно була заява фракції “Блок Петра Порошенка” про те, що народні депутати вважають обґрунтованою цифру 4 тис. гривень, і я, скажімо так, абсолютно підтримую позицію фракції в цьому питанні”, – сказав Розенко.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали