В НБУ розповіли, коли українським вкладникам підвищать відсотки
Українські банки не почнуть підвищувати ставки за гривневими депозитами населення поки Нацбанк не підвищить свою облікову ставку в разі посилення інфляційних ризиків.


Таку думку озвучила заступник голови НБУ Катерина Рожкова в кулуарах 14-го щорічного форуму YES, організованого фондом Пінчука.

Чим дешевше буде обходитися банкам залучений ресурс, тим більша ймовірність запуску кредитування.

«Поки ми бачимо зниження ставок. Зв'язок між інфляцією, ключовою ставкою НБУ і депозитними ставками є завжди. І існує проміжок часу, під час якого вони реагують і залежать один від іншого. Ми раніше знижували ключову ставку раніше. На сьогодні на це відреагував депозитний ринок. Оскільки ми ставку поки не піднімаємо, сподіваємося, що і депозити не будуть дорожчати. Це буде сприяти подальшому здешевленню кредитів і відновленню економіки», - сказала Рожкова.

Вона запевнила, що відтік коштів з банківської системи припинився.

«Основний приплив фізосіб йде в гривні. Юридичні особи ніколи не були драйвером зростання депозитів. Сьогодні вони повинні відновлювати свою діяльність, на яку необхідні оборотні кошти», - підкреслила заступник голови НБУ.

Хоча і зробила один виняток.

«Відтік на початку року ми більше пов'язували з націоналізацією Приватбанку. Загальний відтік по валютних внесках з початку року і за станом на вчорашній ранок - $ 37 млн. Це - нічого. І ці коливання нормальні. Ми не бачимо проблем», - зауважила Рожкова.

За матеріалами: UBR






Друкувати
Найбільш популярні матеріали