ДФС не відмовиться від жорстких перевірок і наступного року
До 25 грудня 2017 року на офіційному сайті ДФС буде оприлюднений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2023 років. Перевіряти ж підприємства та підприємців мають право тільки обласна або центральна податкові. Про це у Львівському прес-клубі, повідомила директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Людмила Шахно.


Ці графіки мають бути сформовані до 1 грудня. Їх формують місцеві інспекції та передають в області, ті, зі свого боку, передають до Києва. І там вже формують загальний графік перевірок в Україні. На практиці ж це може бути так. До вас прийде перевіряти той самий інспектор, який мешкає у вашому райцентрі і перевіряв вас вже неодноразово. Отож не факт, що з області на такі перевірки будуть їхати зовсім незнайомі підприємцю люди. Тому Людмила Шахно радить чекати в гості все тих же старих знайомих податківців.

Також ДФС попереджає, що в разі перевірок з питань дотримання податкового та іншого законодавства застосування строків давності повинно здійснюватися з врахуванням терміну позовної давності – 1095 днів. Фахівчиня нагадала, що на початку року податківців зобов’язали створити уніфікований акт, без якого перевірка вважатиметься не чинною: «Ті, хто не раз проходив перевірки, одразу впізнають його. Він знову складається з 30 сторінок, куди будуть вписувати ваші порушення, або ставити прочерки, якщо порушень не виявили. До такого акту перевірки також затверджено додаток. Цей додаток надають платникові податків перед перевіркою. І в ньому зазначають план-перелік питань проведення перевірки».

Тих, кого будуть перевіряти, податківці розділили на кілька категорій: підприємці, які проводять господарську діяльність з високим ступенем ризику, з середнім та низьким. Кого зарахували до підприємств з високим ступенем ризику, будуть перевіряти частіше, раз на рік-два. Тих, кого зарахували до підприємств з низьким ступенем ризику – раз на три-п’ять років. Для цього в Порядку планування плану-графіку документальних перевірок 2017 року №294 визначили тільки для юридичних осіб 44 критерії, за якими податківці визначають високий ступінь ризику. Щоправда, практики визначення цих критеріїв наразі немає. Отож ніхто нині не знає, чи повинна для цього підприємницька потрапити під всі критерії, чи вистачить лише одного. Тому Людмила Шахно чекає відповідного роз’яснення від податківців.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали