Як позначаться на Україні вибори в Німеччині
Цьогорічні вибори до Бундестагу точно увійдуть в історію, головним чином – через суттєві суперечності навколо кандидатів та партій, які увірвалися до переліку лідерів.

Явка німців на дільниці булла справді рекордною – близько 75%, 33% із яких віддали голоси за християнських демократів Ангели Меркель та 12,6% - "Альтернативу для Німеччини", при цьому соціал-демократи Мартіна Шульца зібрали всього 20,5% , значно менше, ніж очікували. Пробилися "ліві" і ліберали і всього на 8,9% - "зелені", повідомляє znaj.ua.

Експерти оцінюють подібні результати, як початок нового періоду в німецькому уряді. Припускають, що каменем спотикання стане саме "Альтернатива для Німеччини": більшість політичних сил відмовляються вступати із нею у союз, тому інші формати влади поки що під питанням, хоча теоретично можлива й коаліція Шульца та Меркель, хоча знову ж таки – опозиційні настрої можуть стати у цьому на заваді, як повідомляє "ЄП".

Більшість посадовців задаються питанням: як на тлі останніх подій та обрання праворадикалів зміниться співробітництво між країнами? Поки що партія канцлера залишається найбільш впливовою, але опозиція може увірватися у стабільні плани Меркель і змінити весь сценарій кардинально.

Тобто посаду у МЗС Німеччини цілком ймовірно може зайняти не звичний для нас представник коаліції (куди входять вже три, а не дві партії), а лідер іншого напрямку.

Призначення міністром закордонних справ Крістіана Лінднера, який зібрав чимало голосів, офіційний Київ навряд чи оцінить схвально, адже він відомий своїми надто жорсткими заявами у бік України: зокрема, у "кримському питанні", на яке він фактично пропонував закрити очі, чим викликав шквал критики міжнародної спільноти.

Але його шанси не такі високі, як хотілось би соратникам, тому МЗС може відійти у сферу впливу демократів, та головним чином - Олександра фон Ламбсдорфа (євродепутат ліберальних поглядів, - ред.).

Офіційний Берлін продовжить дебати у Мінському форматі тільки із урядом на чолі з Меркель: таким чином стане очевидна стабільність у позиції Європи по відношенню до України.

І Німеччині вигідний такий формат, проте тоді все залежить головним чином від наших дипломатів: довести не тільки факт злочинів Путіна, а й показати їх наслідки та зацікавити іноземних інвесторів у відбудові держави.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали