Чому українці не хочуть працювати на «білу» зарплату - експерт
Після ухвалення Пенсійної реформи тим, хто зараз працює, потрібно ставити питання про офіційне працевлаштування в роботодавця. Але багато хто зіштовхнеться з проблемою отримання субсидії, яку він втратить, якщо матиме повну "білу" зарплату.


Про це сайту "24" розповів політичний експерт Андрій Вігірінський.

За його словами, логіка Пенсійного фонду зрозуміла: людина робить відрахування протягом всієї своєї трудової діяльності, а потім отримує пенсію. Це солідарна система. Однак після того, як страховий стаж збільшено до 35 років, не всім українцям вистачить цього стажу, щоб вчасно вийти на пенсію, так як вони певний період не сплачували страхові внески.

"Для тих українців, хто відрахувань у Пенсійний фонд не робив, виникає питання: чи мають вони право просити в прийдешніх поколінь отримувати пенсію з їхніх солідарних накопичень?" – говорить Вігірінський.

Водночас експерт також вважає сумнівним положення про можливість докупати страховий стаж, якого не вистачає для отримання пенсії.

«Навряд чи можливістю купити страховий стаж скористається багато людей. За п’ять років стажу треба заплатити близько 80 тисяч гривень. По-перше, для цього потрібно мати гроші. По-друге, це мінімальний розмір внеску, і в результаті людині будуть нараховані внески до Пенсійного фонду з мінімальної зарплати. Тобто і пенсія буде теж мінімальною. Сьогодні це 1600 гривень. Тому не зрозуміло, навіщо докуповувати цей стаж», – наголошує експерт.

Втім, зазначає політолог, законом передбачені соціальні виплати для тих, хто не має достатнього страхового стажу, яку людина може отримати, коли їй буде 63 роки.

«Тому для тих, хто зараз працює, потрібно ставити питання про офіційне працевлаштування в роботодавця. Але тоді багато хто зіштовхнеться з дилемою, адже збільшаться виплати в Пенсійний фонд і зростуть витрати на комуналку. Швидше за все, багато українців не захочуть переходити на повну офіційну зарплату. Для більшості не актуально, яку пенсію вони отримають через 10-20 років, тому що сьогодні важливіше питання виживання», – підкреслив Андрій Вігірінський.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада розглянула пенсійну реформу. Вона змінить підходи до наповнення пенсійного фонду і закладе основи зростання пенсій. З часом багатолітня бюджетна діра, викликана пенсійним навантаженням, повинна зникнути. Реформа передбачає збільшення страхового стажу до 35 років.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали