Яку заробітну плату повинні отримувати українці
Кожен третій українець мріє про зарплату понад 30 тисяч гривень, але реально отримує 5-6 тисяч гривень. Експерт Андрій Степановський пояснив, чому в Україні такі занижені виплати.


"Українці живуть за межею бідності. За останні роки третина відмовилась від розваг, половина від подорожей, а 80% ходять на роботу, щоб прогодувати свої родини та оплатити комунальні послуги", - каже експерт.

Такі дані отримали в результаті опитування, проведеного у липні-вересні в 15 областях України.

Експерт пояснює, що в центральній Україні людей задовольнила б зарплата 12-15 тисяч гривень, на Заході – 20-25, на Сході 15-20 і в Києві більше 30 тисяч гривень.

"Оплата праці в Україні недооцінена. Якщо взяти погодинну оплату, як у Європі, то при середній зарплаті українець отримує 35 гривень. Але реально багато українців заявляють про заробітки 15-20 гривень на годину. Це нонсенс при таких високих цінах на продукти харчування. Оплату потрібно переглядати, але піднімати її не так раптово, як це зробили у січні цього року, а поступово, за кілька років. При цьому скорочувати кількість вихідних", - додав експерт.

За статистикою середня зарплата в січні-липні 2017-го склала 6738 грн. Кожен восьмий українець має дохід нижче мінімальної зарплати, а в цілому заробітки майже третини наших співгромадян не дотягують до 5 тис. грн. І в тому, що такої суми їм для життя цілком достатньо, погоджується лише кожен сотий. А іншим потрібні набагато більші гроші.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали