Експерт пояснив, чому набуває розмаху кінець нафтодоларової системи
Існуюча геополітична панорама світу значною мірою цементується на скоординованій діяльності США та Саудівської Аравії в частині регулювання світового ринку вуглеводневої сировини, що значною мірою впливає на стабільність глобальної економіки.


Але нові тренди економічного розвитку можуть призвести до перекрою роками укорінених зв’язків між основними гравцями на енергетичному ринку, а відтак й в глобальній економіці, що може призвести до масштабних змін в перерозподілі сфер впливу в глобальній економічній системі.

Існуюча нафтодоларова система, побудована на дружбі США та Саудівської Аравії може похитнутися, оскільки, як зазначає на своїй сторінці у Facebook відомий аналітик Ерік Найман, цьому можуть сприяти арешти саудівської верхівки (11 принців і 30 колишніх та діючих великих чиновників і міністрів) і конфіскація у неї 800 млрд. дол. по антикорупційних справах, а також дружба Китаю з молодим саудівським спадкоємцем (раніше в цьому році відбувся зсув попереднього спадкоємця), недавні поїздки Саудівського короля в Пекін і Москву, активізація дій Саудівської Аравії на Близькому Сході (Ліван, Ємен і т.д.).

Від стратегічного альянсу США та Саудівської Аравії залежить дуже багато, в першу чергу, стабільність на ринку вуглеводневої сировини, а відтак і стійкість «нафтодоларового осердя» світової економіки. Саме Співпраця США та Саудівської Аравії в першій половині 80-х років минулого століття дала змогу обвалити світовий ринок нафти та підірвати економічну могутність СРСР. Зближення Саудівської Аравії з Китаєм може порушити існуючий паритет в світовій економіці.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали