Україна побила рекорд з транзиту російського газу
Оператор газотранспортної системи “Укртрансгаз” здійснив у 2017 році транзит в європейські країни рекордних за останні 7 років 80,8 млрд. куб. м природного газу. Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою ВАТ “Укртрансгаз”, посилаючись на оперативні дані, йдеться в матеріалі Сегодня.


Для порівняння, за аналогічний період 2016 року обсяг транзиту склав 68,8 млрд куб. м, що на 15% або 12 млрд куб. м менше, ніж у поточному році. Загальний обсяг транзиту за 12 місяців 2016 року склав 82,2 млрд куб. м.

Оператор ГТС зазначає, що найбільші обсяги транспортування газу в цьому році російський “Газпром” замовляв в зимовий період (у січні – 8,9 млрд куб. м) і при зупинці на ремонт газопроводу “Північний потік” в серпні та вересні, коли транзит становив 8,8 млрд куб. м і 8,4 млрд куб. м відповідно.

При цьому в “Укртрансгазі” нагадали, що “Газпром” не виконує зобов’язання за контрактом на транзит газу з НАК “Нафтогаз України” щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах.

Так, у 2017 році у вхідний точці ГВС “Суджа” на російсько-українському кордоні тиск був нижче контрактного діапазону (60-65 кгс/кв. см) протягом 277 діб (89%), середній тиск за ці дні – 56 кгс/кв. см . На початку листопада на ГВС “Суджа” було зафіксовано ще більше падіння тиску до 52-54 кгс/кв. см.

Як пояснювали раніше в “Нафтогазі”, через пониження тиску “Газпром” ускладнює виконання своїх заявок з транспортування газу в Європу. За таких обставин українському оператору ГТС доводиться істотно коригувати свою роботу, зазнавати додаткових витрат, щоб збалансувати транзит.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали