Влада взялась за ідею, яка тільки відлякує інвесторів, які і так ще не прийшли до України масово. В першу чергу, це відноситься до ризикових інвесторів, що на сьогодні цікавляться українськими активами та періодично вкладають і виводять кошти з країни. Зокрема, це владні тези щодо оподаткування виведення прибутків з України.

Чому долари перестануть заходити в Україну
Рис. Прирост прямых иностранных инвестиций в Украину и его удельный вес в ВВП (European Analytical Centre)

Так, виконуючий обов'язки глави ДФС Мирослав Продан вважає оптимальним введення податку на виведений капітал у другому півріччі 2023 року.

«Мені здається, що найближчий термін, коли може заробити податок на виведений капітал, це друге півріччя наступного року», - сказав він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Як зазначив Продан, при такому нововведенні державі слід продумати компенсатори тимчасових втрат бюджету.

«За різними оцінками, на першому етапі мова йде про втрати бюджету в 20-40 млрд грн на рік. Ситуація вирівняється в перспективі трьох-п'яти років. Але всім нам слід подумати про компенсатори на цей період », - підкреслив він.

Однак, податок на виведений капітал збільшить витрати іноземних інвесторів щодо отриманих прибутків та відповідно знизить інвестиційну привабливість України. А без ризик-орієнтованих власників капіталів не будуть заходити в країну і інші.

Розрахунки: European Analytical Centre






Друкувати
Найбільш популярні матеріали