ФРС: економіка США показує високі темпи зростанняКерівники Федеральної резервної системи (ФРС) в ході засідання, яке відбулося 31 жовтня - 1 листопада, висловили побоювання з приводу низької інфляції в США і пом'якшили риторику щодо термінів наступного підвищення базової процентної ставки в країні, свідчить протокол минулого засідання.

"Багато учасників засідання вважають ще одне підвищення ставки виправданим найближчим часом при збереженні поточного економічного прогнозу на середньострокову перспективу", - йдеться в протоколі, опублікованому на сайті ФРС. Тим часом під час вересневого засідання зазначалося, що чергове підвищення ставки, ймовірно, станеться до кінця поточного року.

На минулому засіданні ставка була збережена на колишньому рівні 1-1,25%, і учасники ринку оцінюють імовірність її підйому в грудні на 0,25 процентного пункту в 92%.

Тим часом члени Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) відзначили подальше зміцнення ринку праці США і відзначили високі темпи зростання ВВП країни в третьому кварталі, незважаючи на урагани. Зокрема, "незважаючи на те, що урагани призвели до скорочення зайнятості в вересні, рівень безробіття продовжив знижуватися".

У вересні безробіття в США оновила рекорд з 2000 року, склавши 4,2%.

Деякі учасники засідання вказали на те, що компанії стали охочіше інвестувати кошти в розвиток, і що податкова реформа, що передбачає різке скорочення податку на прибуток підприємств, здатна призвести до зростання капвитрат.

Тим часом інфляція "була нижче таргетованих 2% у вересні і нижче, ніж на початку року", при тому, що "довгострокові інфляційні очікування в цілому слабо змінилися".

Як повідомлялося, індекс PCE (Personal Consumption Expenditures), на який звертає увагу Федеральна резервна система при оцінці ризиків інфляції, у вересні збільшився на 1,6% в річному вираженні. Без урахування цін на паливо і продукти харчування зростання склало 1,3%.

"Багато учасників засідання відзначають деяку ймовірність того, що інфляція може залишатися нижче 2% протягом довшого періоду, ніж очікується в даний час", - йдеться в протоколі.

З іншого боку, кілька інших членів керівництва ФРС висловили побоювання з приводу підвищеного ризику підвищеної інфляції, викликаної зміцненням ринку праці.

Також кілька учасників засідання "висловили занепокоєння з приводу можливого зростання дисбалансу в економіці", зокрема, значне зростання вартості активів. Якщо тренд розгорнеться і ціни на активи впадуть, це може негативно позначитися на економіці, наголошується в документі.

ФРС вже двічі піднімала базову процентну ставку в 2017 році - в березні і червні. Наступне засідання відбудеться 12-13 грудня.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали