Уряд хоче знизити ставку ренти на природний газУкраїна повинна в наступному році знизити до 12% ставку ренти на природний газ, який видобуватиметься на нових свердловинах, що дозволить прискорити темпи видобутку "блакитного" палива.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час робочої поїздки в Полтавську область.

"Нам потрібно знижувати рентний платіж на нові свердловини, на новий газ. І знизити цей рентний платіж в наступному році до 12%. Це буде хороший внесок в прискорене зростання видобутку газу", - сказав глава уряду.

Також Гройсман повідомив, що в грудні Кабмін прийме ряд змін в урядові постанови для того, щоб дерегулювати нафтогазову галузь. "Ще є ті, які блокують і намагаються створювати перешкоди ... Ми зможемо здійснити дерегуляцію. У грудні на одному із засідань уряду ми приймемо зміни до постанов, які дерегулюють цю сферу. Це дасть нам можливість швидко рухатися", - зазначив прем'єр.

На його думку, дерегуляція дозволить наростити видобуток українського газу і в майбутньому відмовитися від імпорту "блакитного" палива. "Нам потрібно замінити імпортований (навіть європейський) газ паливом власного видобутку. Ми можемо це зробити. Для цього потрібно дерегулювати. Для цього потрібно служби, які дають дозволи, "привести до тями", тому що вони нерідко зловживають цим питанням", - додав прем'єр-міністр.

В середині вересня 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, яким пропонувалося знизити ставку ренти на видобуток газу з нинішнього рівня (29%) до 12% з початку 2017 року. Ця норма повинна була поширюватися тільки на нові свердловини.

За 10 місяців 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року Україна наростила видобуток газу на 3% - до 17,3 мільярда кубометрів.

УНІАН






Друкувати
Найбільш популярні матеріали