Економіка України: здоровий глузд переможеЕкономіка України продовжує відновлюватися, однак темпи даного процесу є досить повільними. Однією із причин є низька диверсифікація бізнесу в Україні та висока залежність від кон’юнктури на сировинних ринках.

«Питання національної промисловості та її стану дуже болюче. Розсипаються на наших очах вцілілі навіть після анти-промислового погрому 90х конкурентоздатні підприємства у різних частинах України. Ліберальна частина Уряду пристала остаточно до парадигми відстаючого зростання у 2-3%% і вже вголос говорить про приреченість України до випуску лише металопродукції низького ступеня переробки, панування сировинно-експортного агросектору та, можливо, IT-технологій. Натомість, дійсні економічні патріоти вважають за можливе і вкрай потрібне здійснити якісний прорив у майбутнє. Потрібні фінансовий форсаж, таргетована емісія і державна не фінансова підтримка нової промислової політики. Уряд зірвав у цьому році створення Експортно-кредитного агентства, як то було визначено законом. Рік ми втратили на радість конкурентам із усіх країн Європи та світу, де такі інститути підтримки національної промисловості існують десятки років. Тепер є спроби Міністерства економічного розвитку та торгівлі уникнути відповідальності. «На чью мельницу льете воду», панове?», - констатує Юрій Прозоров, голова правління "CMD-Ukraine".

З метою надання нового імпульсу промисловості України у парламенті зареєстрований законопроект №7206. Фінансові аналітики відмічають, що він дозволить застосовувати кращу світову практику щодо державної підтримки виробників.

«Я підтримую законопроект 7206 щодо покращання держзакупівель шляхом запровадження у обов’язковому порядку врахування не менше 20% місцевої складової у структурі ціни для таких закупівель. Так працює увесь цивілізований світ. Іноземні компанії після прийняття цього законопроекту почнуть, як і в інших країнах, здійснювати заходи щодо локалізації своїх товарів для конкуренції на українському ринку закупівель – а це нові робочі місця для громадян України, податки та наповнення бюджету для виконання соціальних функцій. Фахівці із міжнародної торгівлі, зокрема з CMD-Ukraine, не вбачають в цьому порушень зобов’язань України перед ЄС та країнами-партнерами. Позитивний приклад в нас є - це питання мораторію на експорт лісу-кругляку. Сподіваюся, що лоббі імпортерів і тепер не буде у змозі проявити себе на користь іноземців у найгірших традиціях компрадорської буржуазії. Здоровий глузд та патріотизм у парламенті переможуть», - додає Юрій Прозоров.

Отже, у випадку підтримки парламентом даного законопроекту, Україна отримає шанс щодо формування конкурентних переваг у світовій економіці та державні фінанси стануть більш лояльними до національного виробника, що виступає податковою базою для формування доходів бюджету.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали