Нацбанк посилив контроль за дотриманням валютного законодавства
Відбулися зміни у правилах проведення перевірок банків і небанківських фінустанов.


Про це відомство повідомило на офіційному сайті, опублікувавши відповідну постанову ввечері 12 грудня. Відповідно, вона вступає в силу вже у середу 13 грудня.

«НБУ скасував обов'язковість проведення регулярних планових перевірок дотримання вимог валютного законодавства», - таким текстом починається прес-реліз Нацбанку.

Втім, на ділі ні про яке послаблення контролю над дотриманням валютних правил мова не йде. Перш за все, слід зазначити, що внесені зміни не стосуються порядку проведення перевірок банківських кас, фінкомпаній і обмінних пунктів. Їх НБУ міняти не став.

По-друге, навряд чи банкам стане легше від того, що регулятор видалив з положення про проведення планових валютних перевірок пункт про обов'язкове їх проведенні мінімум 1 раз в 3 роки. Адже це не означає, що НБУ не буде перевіряти фінустанови. Тим більше, що згідно норм постанови перевірки проводяться за щорічним планом.

Крім того, регулятор розширив перелік підстав, які можуть стати приводом для позапланової ревізії. Тепер перевіряти банк на предмет дотримання валютних правил НБУ зможе на підставі отриманої від фінустанови інформації, документів, в тому числі їх копій і витягів з них, які можуть свідчити про порушення валютного законодавства або містити ознаки ризикової діяльності.

За матеріалами: UBR






Друкувати
Найбільш популярні матеріали