ЄС посилить підтримку українського малого та середнього бізнесу посередництвом Ощадбанку
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ) – разом – Група ЄІБ – підписали договір гарантії з Ощадбанком, який сприятиме наданню кредитних коштів у розмірі 50 мільйонів євро для малого і середнього бізнесу (МСБ) в Україні, що стало можливим завдяки підтримці Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business.


Зазначимо, що EU4Business є ініціативою ЄС, яка допомагає малим та середнім підприємствам у шести країнах країн Східного партнерства (Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні) ефективно реалізувати свій потенціал та сприяти економічному зростанню. Підтримка EU4Business здійснюється ЄІБ разом з іншими організаціями за межами ЄС, такими, як Європейський банк реконструкції та розвитку. Отож усі види діяльності ЄС, які підтримують МСП у країнах Східного партнерства, є частиною EU4Business.

Означена угода дозволить Ощадбанку полегшити доступ до фінансування для місцевого МСБ шляхом надання гарантії в розмірі 70% для кожного кредиту з подальшим розширенням фінансування на привабливих умовах, які включають зменшення вимог до застави. Банк очікує, що ця гарантійна операція відкриє додаткове фінансування для малого та середнього бізнесу та врешті-решт буде надавати робочі місця й нові можливості для бізнесу в Україні. Гарантію ж фінансує Європейський Союз через Інвестиційний фонд сусідства (Neighbourhood Investment Facility) в межах ініціативи EU4Business.

Як зазначає Андрій Пишний, голова правління Ощадбанку: «Для нашого банку цілком логічним є підписання цієї угоди в рамках ініціативи EU4Business – підтримка МСБ є пріоритетним напрямом розвитку банку. Нещодавно банк оголосив про старт комплексної програми підтримки малого та середнього бізнесу на загальнонаціональному рівні – від консультаційної до фінансової. Головною метою програми є допомога підприємцям МСБ на різних етапах життя бізнесу. Згідно з планами до кінця 2020 року Ощадбанк має увійти до ТОП-3 українських банків у сегменті обслуговування малого бізнесу за розміром кредитного портфеля».

Ігор Галущак






Друкувати
Найбільш популярні матеріали