Названо 5 продуктів, які подорожчали за рік найбільше
Упродовж 2017 року спостерігалося подорожчання майже всіх продуктів в Україні. Щоправда, незначно дорожчала соняшникова олія. Всього на 1%. Почала дешевшати гречка і цукор. Так, кілограм крупи у магазинах коштує менше 20 грн.


Gazeta.ua спільно з директором асоціації постачальників торговельних мереж Олексієм Дорошенко склали топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали за рік.

Перше місце за темпами зростання ціни посіло сало. Станом на 10 грудня ціна продукту рекордно зросла на 68%. У столиці за кілограм сала доведеться заплатити близько 120 грн. Найнижчі ціни у Рівненській, Чернівецькій, Черкаській областях. Там, його вартість менше 52 грн за кг. Все частіше на прилавках магазинів можна побачити імпортоване сало з Польщі.

Друге місце займає морква — 64%. За рік вона подорожчала на 2,5 грн. Відтепер коштує майже 6,4 грн за кг.

Далі йде буряк. Він подорожчав на 2 грн. Так, за кілограм овочів просять в середньому 5,6 грн. Попри це, буряк дешевший, ніж у Польщі.

"Вартість моркви та буряка зростала в багатьох країнах Європи. Україна не виключення. Оскільки рівень українських цін підтягується до рівня цін у Польщі і країнах ЄС. Однак овочі в Україні дорожчали швидше у 3 рази", - наголошує Дорошенко.

Четверту сходинку по темпам зростання ціни займає свинина. Вона подорожчала на 42%.

"У жовтні та листопаді спостерігалася тенденція здешевлення продукту. У грудні ціна на свинину стабілізувалася. Так, в середньому кілограм продукту коштує 98 гривень. Головним чином, свинина, як і сало, подорожчала через скорочення поголів'я та африканську чуму свиней", - каже експерт.

У січні-лютому ціна на свинину виросте ще на 2-3%.

За рік яловичина додала у ціні 34%. Кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 113 грн. Це на 29 грн більше, ніж було раніше.

"50% яловичини завозимо із закордону. Адже поголів'я корів в Україні промислово скорочується чи просто не зростає. Водночас скорочується і попит на продукт. Якщо попит буде більшим, то ціна зростатиме ще активніше", - підсумував Дорошенко.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали