Що буде з гривнею у 2023 роціПозиції національної грошової одиниці в році, що завершується є набагато сильнішими в порівнянні з попередніми роками. Зокрема, від’ємне сальдо торгового балансу за товарами та послугами в Україні за 9 місяців 2017 року склало лише 196 млн. дол. США.

Як зазначає фінансовий аналітик, член исполкома УОФА Виталий Шапран, ці дані Держстату України фактично говорять про те, що зовнішня торгівля була збалансована, і відбувалося це при курсі в діапазоні 26-27 грн за долар. 200 млн. дол. США - це приблизно обсяг торгівлі валютою за один день на українському міжбанківському валютному ринку.

«При цьому за рахунок фінансового рахунку платіжного балансу, в т.ч. за рахунок грошей заробітчан, НБУ отримував можливість накопичувати золотовалютні резерви. Другий момент, прогнози на 2023 рік зводяться до того, що економіка буде зростати швидше ніж в 2017 році. Нам дають від 3 до 3,5% зростання ВВП при інфляції 9-12%, але не вище ніж у 2017 році. Також, ми бачимо, як поступово банки починають випускати облігації і розширювати кредитування. Третій момент, можливе пожвавлення експорту і зменшення споживання імпорту через грудневу девальвацію дадуть нам певний позитивний імпульс на січень-лютий 2017 року», - відмічає експерт.

«Як показує практика минулих років, сприятливе макроекономічне середовище та зростання ВВП на тлі стабільного експорту завжди надають гарний вплив на гривню. Тому закладений в бюджеті курс в районі 30,0 як середньорічний, в принципі, навіть є негативним сценарієм для гривні. Нагадаю, що в бюджеті мова йде про середньорічний курс. За інших рівних умов і реалізації сприятливих економічних прогнозів для України, гривня цілком до кінця 2023 року може дозволити собі утриматися на позначці 30,1 грн за долар», - додає Виталий Шапран.

Таким чином, не варто очікувати сильної девальвації гривні в 2023 році, оскільки економічні передумови складаються на користь національної грошової одиниці. Напроти, в такій ситуації можлива стабілізація валютного курсу з передумовами на довгострокову макроекономічну рівновагу.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали