Яким буде курс долара цього місяця - думка експертів
Вчора, 9 січня, НБУ встановив рекордно високий офіційний курс долара за всі останні роки - 28,2 грн.


Офіційний курс гривні до долара, який встановлює Нацбанк, у зв'язку зі святами не змінювався з 29 грудня по 3 січня включно, залишаючись на рівні 28,06 грн за $1. Але вже 4 січня НБУ знизив ціну на долар відразу майже на 18 коп. - до 27,89 грн. за $1. За даними НБУ, на момент встановлення курсу саме такою була середньозважена вартість долара на міжбанківському ринку (результати за 3 січня), повідомляє gazeta.ua.

На міжбанку 4 січня ціни на долар продовжували рости, майже досягши до обіду 28,02 грн, після чого трохи осіли до 28,01 грн. В результаті напередодні Різдва, 5 січня, офіційний курс долара знову підвищився на 12 коп.

А міжбанківський ринок продовжував нарощувати курс долара. Вранці 5 січня торги почалися з курсу 28,1 грн за $1.

9 січня, почалось з майже 20-копійчаного подорожчання офіційного долара і рекордного падіння української валюти - до 28,2 грн.

Ранок 9 сiчня розпочався на міжбанку з незначного зміцнення гривні (до 28,16 грн. за $1). Однак до обіду ціни на долар практично повернулися до рекордних значень 6 січня (28,2 грн), після чого зростання сповільнилося. Стало зрозуміло, що різкого підвищення офіційного курсу долара 10 січня не відбудеться.

"Долар ще буде рости. І до кінця тижня, і навіть до кінця місяця. Але в лютому буде ревальвація. Я думаю, ціна долара на міжбанку буде не вище 28,5 грн. В обмінниках, можливо, долар буде продаватися максимум по 28,7 грн", - говорить економічний експерт Олександр Охрименко.

Фінансовий аналітик Борис Кушнірук називає навіть більш скромні "досягнення" долара.

"З досвіду попередніх зліт, варто очікувати, що певне зростання курсу триватиме ще пару тижнів, приблизно до кінця січня. А потім гривня спочатку стабілізується, а потім почне зміцнюватися, і це буде тривати аж до кінця літа. Я не думаю, що долар зараз виросте на міжбанку вище 28,3-28,4 грн. В роздробі він може бути, звичайно, вище. Але я не очікую якихось суттєвих коливань курсу", - каже аналітик.

За словами фінансового експерта, така ситуація в кінці і на початку року стала вже звичною, і нею часто користуються також українські експортери, при цьому ще й збільшуючи штучний попит на долар.

"На жаль, такі скачки - наслідок сировинного статусу нашої економіки і поганої роботи Мінфіну з бюджетом. Я вважаю, що цю проблему потрібно регулювати змінами до бюджетного законодавства. Тому що надлишкові кошти не можна ефективно використовувати. І це накладає певний відбиток і на стан економіки, і на валютний курс", - резюмує Борис Кушнірук.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали